Unctad publiceert twee nieuwe datasets voor containerhavens

Nieuwe informatie over turnaroundtijden, afmetingen en leeftijden van schepen

19-8-2019  De United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) heeft onlangs twee nieuwe datasets over containerhavens gepubliceerd. Allereerst de port LSCI met informatie over de concurrentiepositie van meer dan 900 havens in de hele wereld uit de periode 2006-2019. Daarnaast is er een nieuwe uitgebreide tabel met de port calls by country. Hierin vind je naast capaciteit ook de gemiddelde turnaroundtijden (afhandelingstijden), afmetingen en leeftijden van de schepen. De eerste cijfers van deze nieuwe dataset zijn van 2018 en worden iedere zes maanden geüpdatet.

De twee nieuwe datasets zijn een aanvulling op de bestaande UNCTAD maritime statistics en indicators, die de voortgang meten van het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals). Volgens UNCTAD kunnen bedrijven en regeringen met behulp van deze nieuwe data wereldwijde trends in de containerlijnvaart en prestaties van havens signaleren. Ook kunnen zij hiermee de positie van hun havens vergelijken met die van containerhavens in andere landen.

Omdat UNCTAD het belangrijk vindt het functioneren van containerhavens goed in kaart te brengen, lanceerde de VN-organisatie in 2004 de Liner Shipping Connectivity Index (LSCI) om per land de positie te bepalen in global liner shipping networks. De laatste LSCI-cijfers zijn gepubliceerd in juli 2019.

Het Engelstalige UNCTAD-artikel vind je hier.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder