20-06-2016  Met de vakantietijd in aantocht, wordt het in de weekenden weer druk op de snelwegen van en naar het zuiden. Een aantal landen heeft voor de maanden juli en augustus extra rijverboden afgekondigd voor vrachtverkeer.

Het is raadzaam hier naar te kijken om te voorkomen dat een gepland transport vanuit bijvoorbeeld Italië in plaats van op zaterdag thuiskomt, pas maandag weer op de thuisbasis arriveert. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende rijverboden deze vakantie.

Duitsland

Vanaf 1 juli is er in Duitsland voor de maanden juli en augustus op een groot aantal wegen een zaterdagsrijverbod van kracht voor vrachtverkeer vanaf 7.5 ton totaalgewicht en voor vrachtauto’s met aanhangwagen of oplegger ongeacht het gewicht.

Het rijverbod is elke zaterdag van kracht van 07.00 uur tot 20.00 uur. Dit betekent dat er nog van 20.00 uur tot 24.00 uur kan worden gereden. Hierna is het zondagsrijverbod van kracht. Het rijverbod is niet voor alle transporten en op alle wegen van toepassing.

Bekijk het rijverbodenoverzicht Duitsland

Frankrijk

Gedurende de zomerperiode is er alleen op enkele “zwarte zaterdagen” een rijverbod voor vrachtverkeer van kracht. Deze is van toepassing op vrachtauto’s met een totaalgewicht van meer dan 7,5 ton. Deze zaterdagen zijn 23 en 30 juli, 6, 13 en 20 augustus. Gedurende deze dagen geldt het rijverbod van 07.00 uur tot 19.00 uur. Het zondagsrijverbod start dan niet om 22.00 uur maar om 24.00 uur.

Bekijk het rijverbodenoverzicht Frankrijk

Oostenrijk

In Oostenrijk geldt op de A12 (Inntal) en A13 (Brenner) alle zaterdagen in juli en 6, 20 en 27 augustus een rijverbod van 10.00 uur tot 15.00 uur. Op de A4 bij Nickelsdorf geldt van 2 juli tot en met 3 september een rijverbod van 08.00 uur tot 15.00 uur. 
Naast deze rijverboden, zijn er nog op een aantal lokale wegen rijverboden van toepassing. Dit is om sluipverkeer te voorkomen. Het is raadzaam om de pagina met rijverboden Oostenrijk te raadplegen, er zijn namelijk in Oostenrijk ook nachtrijverboden maar ook uitzonderingen hierop.

Bekijk het rijverbodenoverzicht Oostenrijk