06-07-2016  Nog een week en dan beginnen de eerste zomervakanties. Voor de één is de zomer een periode van rust, voor de ander een zorgenkindje. Veel magazijnhoudende bedrijven zien gedurende de zomer een uitdaging op zich afkomen: dezelfde kwaliteit en productie leveren met onervaren en flexibele arbeidskrachten. Vaste krachten nemen immers vaak in groten getale verlof op en zijn in veel gevallen niet voor honderd procent vervangbaar.

Geen probleem

Volgens Nick Beckers, magazijnexpert van EVO, hoeft een werkgever niet bij voorbaat in de zomerstress te schieten, maar kan hij zich voorbereiden. “De zomer is bij veel bedrijven immers ook een periode waarin de werkvolumes aanzienlijk dalen. Daarnaast is het goed om als management de verwachting ten aanzien van het resultaat in deze periode bij te stellen. Het is niet realistisch om de beste resultaten te verwachten, terwijl de goede mensen afwezig zijn”, adviseert Beckers. In de praktijk wordt hier echter weinig rekening mee gehouden. Werkprocedures, zoals orderpick-methodes, zijn gestandaardiseerd, dus nieuw personeel zou dit na twee dagen toch wel in de vingers mogen hebben?

Hoge werkdruk

“Dat is een misvatting die ervoor zorgt dat de werkdruk in de zomermaanden nog hoger is dan anders het geval zou zijn. En met die hogere werkdruk, komt ook de veiligheid in het geding”, waarschuwt Beckers. “Bedrijven doen er daarom goed aan om van tevoren goed na te denken over de mogelijke personele problemen die zich voordoen in de zomerperiode. Dan moet niet alleen de focus op het personeel liggen, maar ook om de organisatie eromheen”, besluit Nick.

Tips

Om bedrijven handvatten te geven voor een zorgeloze zomer met flexibele arbeidskrachten, heeft EVO een tiental tips opgesteld. Van vroegtijdig starten met werven, selecteren en trainen van vakantiekrachten tot afdoende beschermingsmiddelen voor het personeel.

Download de tien tips (pdf)

EVO Vakantiehulp Inwerk Brigade

Bedrijven die extra hulp kunnen gebruiken bij het veilig en efficiënt inzetten van vakantiekrachten kunnen gebruik maken van de speciale EVO Vakantiehulp Inwerk Brigade. Samen met een expert van EVO worden vakantiekrachten getraind waardoor ze zo veilig en efficiënt mogelijk kunnen worden ingezet. Bel één van de EVO-adviseurs via 079 3466 990 voor een aantrekkelijke zomerprijs.