Vakantietijd: tips voor een zorgeloze zomer

Goede scholing van tijdelijke medewerkers is belangrijk

11-07-2018  Voor veel medewerkers is de vakantie dé tijd om, al dan niet in horizontale positie op het strand, even te ontsnappen aan de werkelijkheid. De logistiek staat echter nooit stil. Door de aantrekkende economie hebben bedrijven het drukker dan ooit. Dat maakt van de vakantieperiode, waarin het werk veelal door vakantiekrachten moet worden opgevangen, een spannende tijd.

Voor liefhebbers van avontuurlijke vakanties mag er dan een wellicht spannende tijd aanbreken, voor sommige managers en teamleiders in de logistiek zijn de komende zomermaanden een nachtmerrie. Al gedurende lange tijd kampt de logistiek met hoge werkdruk en personeelstekort. Managers en teamleiders zitten met de handen in het haar. Om de kwaliteit en productie te waarborgen is volgens bedrijfsadviseur Nick Beckers van evofenedex een goede voorbereiding het halve werk: “Het is sowieso goed om als management de verwachting ten aanzien van het resultaat in de zomerperiode een beetje bij te stellen. Het is niet realistisch om de beste resultaten te verwachten, terwijl de meest ervaren collega’s afwezig zijn”, stelt Beckers. Hij geeft aan dat nog te veel bedrijven hun standaard werkprocedures niet of nauwelijks aanpassen in de vakantieperiode. Met alle gevolgen van dien.

Scholing

In tijden van personeelstekorten is een werkgever in veel gevallen afhankelijk van minder ervaren en flexibele arbeidskrachten. Voldoende scholing is dan van essentieel belang. “Ervaren en goed opgeleid personeel is op dit moment weinig voorhanden. Juist in deze situatie is het belangrijk om nieuwe medewerkers van voldoende scholing te voorzien. Dit vergt zeker tijd en vaak ook een kleine investering. Maar dit weegt nooit op tegen de kosten die ongevallen, schades en verkeerde leveringen met zich meebrengen”, verzekert Beckers.

Veiligheidsrisico’s

Volgens de bedrijfsadviseur kan het gebeuren dat, wanneer een bedrijf niet voldoende maatregelen neemt in de vakantieperiode, er door de oplopende werkdruk ook extra veiligheidsrisico’s ontstaan. “Bedrijven doen er daarom goed aan om van tevoren goed na te denken over de mogelijke uitdagingen in de zomer periode. Dan moet de focus op het personeel liggen, maar ook op de organisatie eromheen”, besluit Beckers.

Tips

Om werkgevers handvatten te geven voor een zorgeloze zomer met flexibele arbeidskrachten, heeft bedrijfsadviseur Nick Beckers een aantal tips opgesteld.

 1. Start op tijd
  Start tijdig met het werven, selecteren en trainen van vakantiekrachten om een stabiele basis van ervaring te waarborgen. Richtlijn: minimaal drie weken voorafgaand aan de vakantiepiek moet de bezetting in beeld zijn en de laatste inwerktrajecten plaatsvinden.
   
 2. Realistische forecast of budgettering
  Draag zorg voor een realistische forecast of budgettering om de werkdruk in balans te houden met de aanwezige kwalificaties. De kwaliteit moet altijd goed zijn, dit vraagt een extra tijdsinvestering en het kan daardoor een lagere productiviteit (in kwantiteit) tot gevolg hebben.
   
 3. Begeleiding bij vakantieplanning
  Begeleid teamleiders bij het maken van de vakantieplanning, om exceptionele en vaak onnodige pieken te voorkomen. Langetermijndenken is geen standaard competentie van mensen die dagelijks op de werkvloer rondlopen. Zij redeneren meer in de sfeer van: ‘het werk van vandaag moet af en morgen zien we weer verder’. Hetzelfde principe geldt voor verlofaanvragen op lange termijn, waardoor het bedrijf het risico loopt dat er te veel sleutelpersonen tegelijkertijd afwezig zijn. Dit, terwijl het ook beter verdeeld had kunnen worden over de zomerperiode.
Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder