Nog paar plaatsen beschikbaar in dit najaar

Leestijd 3 minuten

07-09-2020  Bart Severins en Gonny Hartman-Van Muiswinkel hebben onlangs hun vakdiploma declarant in ontvangst mogen nemen. Na studies van zo’n 10 maanden beschikken zij nu over alle kennis en inzicht die nodig zijn voor het correct afwikkelen van douaneformaliteiten bij de in-, uit- en doorvoer van goederen.

Gonny Hartman-Van Muiswinkel (38) werkt als customs compliance specialist bij Pincvision en slaagde cum laude met gemiddeld een 9,5. Zij kreeg haar diploma van Sjaak Leentfaar. “Zo’n extreem hoog cijfer komt zelden voor en is daarmee een unieke prestatie”, aldus de accountmanager van evofenedex. Gonny werkt bijna twee jaar bij het in compliance gespecialiseerde bedrijf te Doetinchem. “Omdat ik Levensmiddelentechnologie heb gestudeerd, kwam ik uit een heel ander vakgebied. Voor mijn eerste kennis heb ik bij evofenedex de driedaagse cursus Douaneprocedures in de praktijk gevolgd. Daarmee en met behulp van mijn collega’s kon ik mijn werk goed opstarten. Binnen een jaar merkte ik dat voor de klanten die wij bedienen wat meer achtergrondkennis en een bredere blik nodig is. Om een stuk verdieping op te doen, heb ik gekozen voor de Vakopleiding declarant.”

Brede achtergrondkennis

De Vakopleiding declarant bestaat uit drie blokken, iets wat Gonny erg prettig vond. “Je kunt je zo echt focussen op bepaalde onderdelen, alles afsluiten en daarna verder gaan met andere onderwerpen. Die tijd had ik ook wel nodig want de opleiding is erg breed en bevat veel lesstof. Door COVID-19 werd het een bijzonder jaar. Wij begonnen klassikaal in Utrecht, maar vanaf maart dit jaar deden we al snel alles online. Gelukkig was er nog een klassikale afsluiting in twee groepen te Zoetermeer. Dat was erg prettig om face to face vragen te kunnen stellen en de puntjes op de i te zetten voor het laatste blok. En om je medecursisten weer eens te kunnen zien. Leuk en leerzaam dat die werkten bij allerlei verschillende bedrijven met andere producten en diensten uit heel Nederland.”

Het meest waardevolle dat Gonny voor haar dagelijkse werk heeft opgebouwd met de Vakopleiding declarant is een brede achtergrondkennis. “De klanten waar ik nu voor werk, hebben allemaal andere complianceprocessen. Het is goed te weten op welke wetgeving deze gebaseerd zijn. Het komt ook van pas dat ik nu meer weet over de processen zelf.”

Gonny Hartman-Van Muiswinkel

Lessen informeel maar productief

De andere geslaagde is Bart Severins (32) van Tyco Fire and Security Nederland in Echt. Accountmanager Annette Mertens van evofenedex overhandigde hem zijn vakdiploma declarant. Ook hij scoorde hoge cijfers met een 9,2 voor procedures, een 10 voor douaneregelingen en een 8,3 voor heffingsbepalingen. “Na het succesvol afronden van de basisopleiding voor declarant kreeg ik de mogelijkheid door te gaan met de vakopleiding. Dat leek mij een mooie kans me verder te verdiepen in de onderwerpen die me tijdens de basisopleiding aanspraken, zoals het indelen van goederen en bijzondere douaneregelingen als douane-entrepot en actieve en passieve veredeling. Met de vakopleiding duik je veel dieper in de wetgeving en leer je de vertaalslag te maken naar jouw eigen praktijk. De onderwerpen die aan bod kwamen, sluiten goed aan bij mijn werkzaamheden als export- en importmedewerker. Zo krijg ik vaak te maken met het plaatsen van goederen onder een douaneregeling en de consequenties hiervan. Ook ben ik veel bezig met het doen van uitvoeraangiftes en het indelen van goederen.”

Vooral de klassikale opzet beviel Bart goed. “Het was erg leuk na bijna 10 jaar weer in de ‘schoolbankjes’ te zitten. De lessen waren informeel, maar zeker productief. De hoeveelheid lesmateriaal is ook goed te behapstukken zolang je alles goed bijhoudt. Dankzij deze opleiding is mijn algemene beeld van de procedures met betrekking tot de internationale handel en de rol van de douane hierbij sterk verbeterd. Ik weet nu nog beter waar ik op moet letten tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden. In de communicatie richting mijn collega’s, klanten en uiteraard de douane is een solide kennis van zaken ook zeker een pré.”

Bart Severins

Volledig opgeleid

Als declarant ben je verantwoordelijk voor de correcte afwikkeling van douaneformaliteiten bij de in-, uit- en doorvoer van goederen. Met de Vakopleiding declarant vergaar je het inzicht en de kennis die hiervoor nodig zijn. Deze vakopleiding is ook geschikt voor (toekomstig) specialisten die zich bezig (gaan) houden met het voorbereiden en afhandelen van handels- en douaneformaliteiten. In combinatie met de hiervoor te volgen Basisopleiding declarant, ben je hierna volledig opgeleid tot declarant. Al onze klassikale opleidingen voldoen aan de RIVM-richtlijnen. Voor de start dit najaar zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Twijfel je nog of heb je vragen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 079-346 69 90.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder