Oktobereditie toegankelijk voor thuiswerkers

Leestijd 2 minuten

26-10-2020  De oktobereditie van vakmagazine globe is als proef nu ook online beschikbaar. “Bij veel lidbedrijven is thuiswerken momenteel de norm voor een groot deel van hun medewerkers. Hierdoor kunnen de abonnees globe niet of pas later lezen. Ook is het lastig het blad door te geven aan collega’s. Om globe toch voor onze leden toegankelijk te houden, kun je het laatste nummer nu downloaden via de website”, aldus directeur Bart Jan Koopman van evofenedex.

Exportmanagement is het centrale thema van de oktoberuitgave van globe. Corona heeft immers grote impact op de werkzaamheden van exportmanagers. Volgens Patrick Stormmesand van Kavo Parts in Apeldoorn zullen webmeetings het echte reizen nooit helemaal kunnen vervangen. Het langdurige op afstand werken vraagt wel andere competenties. Want hoe haal je in deze snel veranderende tijd toch een zo hoog mogelijk rendement uit je markten? Essentieel daarbij zijn het kunnen overbruggen van cultuurverschillen en het kiezen van de juiste buitenlandse zakenpartners.

Agent of distributeur?

Bij het kiezen van juiste zakenpartners komt de keuze tussen handelsagent of distributeur om de hoek kijken. Wat zijn nu precies de (juridische) verschillen tussen deze partners, en waar moet je op letten als je een samenwerking aangaat? Bedrijfsjurist Lorenzo Jubithana van evofenedex legt dit op 2 pagina’s duidelijk uit. Wat de cultuurverschillen betreft, een interview met Esther Janssen laat zien dat je hiervan bewust zijn en daarnaar handelen de basis vormen van succesvol internationaal ondernemen. Als auteur van het onlangs verschenen boek Zakendoen van hier tot Tokio. Slagen of falen bij cultuurverschillen weet zij hier alles van.

Overgang van AGS naar DMS

Een interview met Jan Akkermans, vertegenwoordiger van de Alliantie Douane Software in het Overleg Douane Bedrijfsleven IT, biedt duiding bij de overgang van AGS naar DMS. Een gigantische operatie, waarbij douane en bedrijfsleven moeten waken voor onderschatting. Een goede douaneplanning is onontbeerlijk voor wie zijn producten voor een scherpere prijs op de markt wil zetten om zo zijn concurrenten voor te zijn. Samantha Zwart-Speelman legt uit hoe je dit het beste doet.

Goed nieuws voor Nederlandse exporteurs is dat de Hoge Raad zijn eerste strafrechtelijke arrest over exportcontrole en sancties heeft gewezen. De zeer vergaande onderzoeksplicht van een vrachtvervoerder lijkt hiermee van tafel.

Rusland en VS

Wie naar Rusland exporteert, moet weten dat de meeste bedrijven daar de voorkeur geven aan het kopen van al ingeklaarde goederen in een Russisch warehouse. Vanuit Moskou vertelt Wijnand Herinckx daar meer over. Consul-generaal Dirk Janssen laat vanuit San Francisco zien dat er ondanks corona genoeg kansen voor Nederlandse ondernemers liggen in het westen van de Verenigde Staten.

Natuurlijk ontbreken ook de vaste rubrieken over Vreemde zaken en Buitenlandse belevenissen niet, en geven onze ledenadviseurs antwoord op allerlei vragen over brexit, AEO-vergunningen, btw, ICC Incoterms® 2020 en exportdocumenten.

globe-2020-06-okt-454

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder