Aprilnummer overal toegankelijk voor thuiswerkers

Leestijd 3 minuten

22-04-2021  De aprileditie van vakmagazine globe is nu ook online beschikbaar. “Bij veel lidbedrijven is thuiswerken momenteel de norm voor een groot deel van hun medewerkers”, legt directeur Bart Jan Koopman van evofenedex uit. “Hierdoor kunnen de abonnees globe niet of pas later lezen. Ook is het lastig het blad door te geven aan collega’s. Om globe toch voor onze leden toegankelijk te houden, kun je het laatste nummer nu downloaden op onze website.”

Deze maand staat globe in het teken van handelsfinanciering en zekerheid. Want voor succesvol exporteren is betalingszekerheid vooral in deze onzekere tijden onmisbaar. Voor het financieren van je internationale handel en het afdekken van de risico’s daarvan, kun je gebruikmaken van een van de vele regelingen van de rijksoverheid. Twee experts van Atradius Dutch State Business leggen uit hoe de regelingen DGGF en DTIF bijdragen aan de groei van de Nederlandse export. Dit wordt bevestigd door Thomas Mentink van FERM, die in het hoofdinterview vertelt hoe dit bedrijf uit Zwolle dankzij het DGGF nu een distributienetwerk door heel India heeft.

Vakmagazine globe van april nu online beschikbaar

Valutarisico’s

Bij het sluiten van grote internationale transacties kunnen een bankgarantie, borgtocht of bonds zorgen voor (betalings)zekerheid. Hoe werken deze zekerheden en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? Een Letter of Credit of Cash Against Documents kunnen in veel gevallen uitkomst bieden. Incassospecialist Bart van Onna geeft tips hoe je ook in coronatijd het risico op oninbare vorderingen kunt verkleinen. Michel Post van WorldFirst vertelt waarom het bij handelsfinanciering verstandig is aan valutarisico’s te denken.

Supply chain management

Het vastlopen van de Ever Given in het Suezkanaal heeft laten zien hoe afhankelijk de wereldhandel is van een goed functionerende supply chain. Senior beleidsadviseur Luchtvracht & Zeevracht Rogier Spoel van evofenedex gaat hier dieper op in. ‘Van halen in Rusland tot brengen in Portugal’ is de kop van een ander artikel over supply chain management op internationaal niveau. Dit interview met Erik van Zanten van Deli Home laat zien hoe dit bedrijf een goed nieuw businessmodel kreeg door tegenslagen om te zetten in kansen. Kansen worden ook geboden door handelsverdragen, zoals onderzoek van het CBS over het handelsakkoord met Canada uitwijst. Wie binnen de Europese Unie tegen handelsbelemmeringen aanloopt, kan hiervoor aankloppen bij SOLVIT. Deze instantie heeft als doel de Europese interne markt goed te laten functioneren voor bedrijven en burgers.

Van Rusland tot Maleisië

In Buitenlandse Belevenissen ontmoeten we deze keer Jeroen Ketting. Hij woont en werkt al ruim 25 jaar in Rusland. Zijn passie is het grootste land ter wereld toegankelijk maken voor het Nederlandse bedrijfsleven. Voor wie nieuwe exportplannen heeft: weet jij al dat de voorinschrijving van het Oranje Handelsmissiefonds 2021 geopend is? Polyfluor Plastics is 1 van de 10 winnaars van vorig jaar en bezig zijn business in Duitsland van de grond te tillen. De Ambassadeprijs 2020 is gewonnen door de posten in Saoedi-Arabië en Maleisië. Luuk Runia vertelt als lid van de Malaysian Dutch Business Council over zakendoen met dit laatste land. Als we de grens met Thailand oversteken, ontmoeten wij Thomas van Leeuwen, de plaatsvervangend ambassadeur in Bangkok. Volgens hem wil dit land goed betalen voor Nederlandse knowhow en nemen vrouwen een prominente plaats in het Thaise zakenleven in.

Nieuwe btw-wetgeving voor e-commerce

Dichter bij huis blijft de brexit vragen oproepen bij zowel importeurs als exporteurs. De ledenadviseurs van evofenedex bieden hiervoor oplossingen. Voor de thuiswerker maakt SNURK katoenen sweater met een ‘jasje(-dasje)’ fotoprint, waarmee je representatief voor de dag komt tijdens online meetings. Deze gaat al naar allerlei Europese landen, China, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Last but not least: vanaf 1 juli 2021 wordt de nieuwe btw-wetgeving voor e-commerce van kracht. “Het belangrijkste resultaat hiervan is dat straks op alle e-commerceverkopen btw geheven wordt. Het is raadzaam je hier op tijd in te verdiepen, zodat je weet wat dit betekent voor jouw bedrijf”, aldus Charles van den Berg, trainer bij evofenedex en eigenaar van VAT Partners BV.

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder