“Wendbaarheid wordt bij internationaal ondernemen een onmisbare competentie”

Leestijd: 3 minuten

02-12-2021  Omdat veel werknemers geheel of gedeeltelijk thuis werken, stellen wij ook deze nieuwe editie van globe online beschikbaar. Grondstoffenschaarste, supply chain disrupties en corona zorgden afgelopen jaar voor de nodige uitdagingen. Ook volgend jaar zullen deze zaken een groot beroep doen op de flexibiliteit van internationaal opererende bedrijven. Hoe kun je inspelen op alle veranderingen om van 2022 een succesvol jaar te maken?

Met zijn uitspraak dat de continuïteit van levering van onderdelen in 2022 een van de grootste uitdagingen voor zijn bedrijf wordt, gaat accountmanager Export Wijnand Visser van Cyklop Nederland in op de heersende supply chain disrupties. Om de logistieke congestie het hoofd te bieden, adviseert Renske Schoenmaker, senior business manager Containers Deepsea bij Port of Rotterdam, partnerships te zoeken en informatie te delen. “Want als je transparant bent in je eigen operatie, kunnen andere partijen daar ook op plannen”, zegt ze in haar gastcolumn.

vakmagazine-globe-2021-08-dec-463

Op de bladzijde ernaast vertelt supply chain specialist Nanne Schriek van evofenedex dat supply chain disrupties de voorbode zijn van een nieuwe wereldwijde werkelijkheid. Tijdig anticiperen op alle (komende) veranderingen is volgend jaar dan ook een noodzaak voor exportmanagers. “Hoewel de economie na het heropenen van de grenzen haar veerkracht toonde, zijn de verwachtingen voor 2022 gespannen. Wendbaarheid wordt bij internationaal ondernemen een onmisbare competentie”, schrijft exportconsultant Michel Disselhorst van evofenedex.

Handelsrelaties

Anne Griffioen van de ondernemersvereniging voorspelt dat ook in 2022 brede welvaart centraal zal staan in de uitwerking van de Europese maatregelen en beleidsontwikkeling. De hamvraag is of wet- en regelgeving hiervoor uit Den Haag of Brussel komt. De beleidsadviseur Internationaal Ondernemen gaat ook in op de Europese handelspolitiek. “Na het bewogen jaar 2020, gedomineerd door de coronacrisis en brexit-onderhandelingen, blijkt in Nederland het draagvlak voor nieuwe handelsverdragen fragiel. Ook de EU maakte in 2021 geen grote sprongen voorwaarts op dit gebied, terwijl er wereldwijd wel nieuwe handelsovereenkomsten gesloten worden.” Volgens Wim Geerts, de Nederlandse ambassadeur in Beijing, is onze handelsrelatie met China in elk geval goed en groeit deze nog steeds verder. “Realiseer je wel dat voor een markt als China een goede voorbereiding meer dan het halve werk is.”

Digitalisering en douane

De containerschaarste, verhoogde containertarieven en afwijkende vaarschema’s waren in 2021 de meest besproken kwesties in de community ‘Optimalisatie import- en exportprocessen’, een netwerkgroep van evofenedex voor exportbinnendienstprofessionals. Ook de brexit en het tekort aan douanedeclaranten zorgden voor de nodige uitdagingen. Product developer Internationaal Ondernemen Wiemela Mangroo legt uit hoe je de binnendienst kunt voorbereiden op de toekomst. Digitalisering is daarbij het sleutelwoord. Dit geldt ook voor de douane, die zich volgend jaar vooral richt op het (verder) implementeren van het Container Vrijgave Bericht, het nieuwe Douaneaangiften Management Systeem en ICS2. Voor bedrijven die internationaal ondernemen, kan dit grote veranderingen met zich meebrengen.

Hoogtepunt

Tessie Schuurs en Eva Wever van advocatenkantoor BenninkAmar gaan uitgebreid in op hoe je boetes en vervolging door onwettige uitvoer kunt voorkomen. Ariane van den Berg van het BTW Instituut zet de belangrijkste btw-ontwikkelingen voor 2022 op een rij. De redactie interviewt Joost Oorthuizen van het onlangs opgerichte Invest International. “Wij financieren Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen en gaan door waar banken stoppen.”

Naast alle vertrouwde interviews, columns, rubrieken en brexit-informatie, vind je in het decembernummer ook reportages over het Nationaal Export Event in Den Bosch en de handelsmissie naar de Verenigde Arabische Emiraten, inclusief een bezoek aan de Expo 2020 in Dubai. Hoogtepunt daarbij was de officiële opening van het Nederlandse paviljoen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder