Decemberuitgave toegankelijk voor thuiswerkers

Leestijd 2 minuten

03-12-2020  De decemberuitgave van vakmagazine globe is als proef nu ook online beschikbaar. “Bij veel lidbedrijven is thuiswerken momenteel de norm voor een groot deel van hun medewerkers”, legt directeur Bart Jan Koopman van evofenedex uit. “Hierdoor kunnen de abonnees globe niet of pas later lezen. Ook is het lastig het blad door te geven aan collega’s. Om globe toch voor onze leden toegankelijk te houden, kun je het laatste nummer nu downloaden via de website.”

In de decembereditie blikken wij terug op 2020 en kijken we vooruit naar het nieuwe jaar. 2020 gaat de geschiedenis in als het ‘coronajaar’; met een enorme impact op handel en logistiek. Volgens de laatste cijfers van de Corona Export Monitor blijft COVID-19 de omzet tot zomer 2021 onder druk zetten. In het artikel ‘Corona en contracten. Wat nu?’ bekijkt Maarten van Buuren van WLP-Law wie er moet opdraaien voor schade als gevolg van de coronacrisis.

Brexit en presidentsverkiezingen VS

Ook brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen waren belangrijke thema’s, die in 2021 nog zullen na-ijlen. Voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU beantwoorden de ledenadviseurs van evofenedex diverse vragen. Karel van Oosterom, de Nederlandse ambassadeur in Londen, benadrukt nog eens hoe belangrijk het is je goed voor te bereiden op de brexit. Konings-Zuivel uit Bleiswijk heeft dit met behulp van de Brexit-voucher al gegaan.

Hoofdeconoom Marieke Blom van ING Nederland zet uiteen waarom zij verwacht dat er onder de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden waarschijnlijk minder onzekerheid gaat komen. Ook als het gaat om handelstarieven. Joep Backx van WorldFirst betoogt dat de impact van de Bank of England niet onderschat mag worden en legt uit waarom de Britse economie in 2021 gaat verrassen.

Handelsverdragen

Om internationaal ondernemen voor al hun leden gemakkelijker te maken, benadrukken evofenedex en de European Shippers’ Council continu het belang van een stevig rule-based handelssysteem. Beleidsadviseur Anne Griffioen van evofenedex kijkt terug welke mijlpalen er afgelopen jaar allemaal bereikt zijn op het gebied van handelsverdragen en wat ons in 2021 te wachten staat.

Regeerakkoord en btw

In ons eigen land zijn het begin volgend jaar de Tweede Kamerverkiezingen die spannend beloven te worden. evofenedex heeft hiervoor een checklist met 10 aandachtpunten opgesteld. Als ondernemersvereniging willen wij dat het nieuwe kabinet daarmee rekening houdt bij het opstellen van het regeerakkoord. De beleidsadviseurs Adam Elzakalai en Anne Griffioen gaan in op de 5 punten die belangrijk zijn voor een goed internationaal handelsklimaat.

Milieu- en veiligheidsspecialist Elmar Otten maakt duidelijk dat ook bij zakendoen over de grens niemand meer om duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen heen kan. Last but not least zet Ariane van den Berg van VAT Institute de wijzigingen in btw en sales tax op een rijtje. Ook voor de brexit is dit een belangrijk thema.

globe-2020-dec-455

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder