JULINUMMER OVERAL TOEGANKELIJK VOOR THUISWERKERS

3 minuten

8-7-2021  Het julinummer van vakmagazine globe is nu ook online beschikbaar. “Bij veel lidbedrijven is thuiswerken momenteel nog steeds de norm voor een flink deel van hun medewerkers”, legt directeur Bart Jan Koopman van evofenedex uit. “Hierdoor kunnen de abonnees globe niet of pas later lezen. Ook is het lastig het blad door te geven aan collega’s. Om globe toch voor onze leden toegankelijk te houden, kun je het laatste nummer nu downloaden op onze website.”

“Als wereldspeler in de aardappelverwerking zien wij het als onze verantwoordelijkheid een actieve en leidende rol te spelen bij het creëren van een betere toekomst.” Dit zegt Martin Zegers van Lamb Weston / Meijer als we hem interviewen voor ons vakmagazine, dat dit keer als thema Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) heeft. Jerwin Tholen van KPMG legt uit dat het steeds minder vrijblijvend wordt om aandacht voor mens en milieu in je bedrijfsvoering te implementeren. Dit heeft alles te maken met wetgeving die op stapel staat. Anne Griffioen, beleidsadviseur bij evofenedex, gaat in op Europese regelgeving voor IMVO-beleid, die in de maak is.

Vakmagazine globe van juli nu online beschikbaar

 

IMVO-voucher

Met de IMVO-voucher kunnen mkb’ers 50 procent van de gemaakte kosten voor het inhuren van een externe adviseur terugkrijgen. Petra Veenema van MVO Nederland vertelt hoe koffie-importeur Trabocca deze voucher heeft ingezet. Verder doet globe verslag van een paneldiscussie waarin de vraag ‘hoe draagt handel bij aan brede welvaart’ centraal staat. In een gastcolumn concludeert Elmar Otten, beleidsadviseur bij evofenedex, dat een groot deel van het bedrijfsleven gelukkig nog eens goed kijkt naar zijn social license to operate.

Japan na de Spelen

We laten Denis Redonnet van de Europese Commissie aan het woord over wat hij allemaal doet om ervoor te zorgen dat mkb-bedrijven optimaal kunnen profiteren van de handelsverdragen die de Europese Unie (EU) gesloten heeft. Volgens Peter van der Vliet, ambassadeur in Tokio, blijft Japan ook na de Olympische Spelen interessant voor Nederlandse ondernemers. Vidjai Jharap van Fairtrade Original, een van de winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) 2020, vertelt over het voornemen de Zweedse markt te veroveren met hun eerlijke producten. De voorinschrijving voor het OHMF 2021 is al geopend, dus meld je snel aan als je exportplannen hebt!

Exportcontrole en douane

Drie experts van ING leggen uit waarom digitalisering in de internationale supply chain noodzakelijk is en wat er nog voor nodig is om de invoering hiervan op grote schaal te bewerkstelligen. Wat betekent de nieuwe EU dual-use verordening voor bedrijven? Tim Hesselink en Eline Mooren van Kneppelhout & Korthals gaan in op de strengere regels die binnenkort gelden voor het exporteren van technologie en technische bijstand. De procedure voor het indienen van nadere douaneaangiften voor goederen van buiten de EU verandert op 1 oktober. Volgens Godfried Smit, senior projectmanager bij evofenedex, worden vanaf dat moment de voordelen van vooraf aangifte doen interessanter.

Rubrieken

In Vreemde Zaken vertelt Shirley Schijvens hoe haar onderneming bedrijfskleding maakt van gebruikte petflessen. Ook in deze editie geven onze ledenadviseurs antwoord op veelgestelde (brexit-)vragen. Tot slot lees je in de rubriek Buitenlandse Belevenissen hoe Yvonne Overmaat van Yalp contact houdt met de buitenlandse vestigingen nu zij de afgelopen tijd niet in het vliegtuig heeft kunnen stappen.

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder