Juninummer overal toegankelijk voor thuiswerkers

Leestijd 3 minuten

3-6-2021  Het juninummer van vakmagazine globe is nu ook online beschikbaar. “Bij veel lidbedrijven is thuiswerken momenteel nog steeds de norm voor een groot deel van hun medewerkers”, legt directeur Bart Jan Koopman van evofenedex uit. “Hierdoor kunnen de abonnees globe niet of pas later lezen. Ook is het lastig het blad door te geven aan collega’s. Om globe toch voor onze leden toegankelijk te houden, kun je het laatste nummer nu downloaden op onze website.”

Het centrale thema van ons vakmagazine is deze maand procesoptimalisatie dankzij digitalisering. Apex Tool Group heeft zijn hele proces van import- en exportaangiften al volledig gedigitaliseerd. Supply chain excellence manager EMEA Audrey Root legt uit hoe dit bedrijf daar de vruchten van plukt. Ook voor het naleven van de sanctiewetgeving kun je als exporteur gebruikmaken van geautomatiseerde systemen. Waar moet je zoal op letten bij de aanschaf van zo’n softwaretool? Sebastiaan Bennink, advocaat bij BenninkAmar en Daan Brink, eigenaar en oprichter van Proximities Risk Consultancy, delen hun ervaringen en oplossingen.

Vakmagazine globe van juni nu online beschikbaar

Van AGS naar DMS

Met Yasar Cosgun van Herbalife Nutrition zoomen wij in op de overgang van AGS naar DMS. Want vanaf 1 januari 2023 kun je geen GPA of SPA meer indienen bij de douane. Deze maandelijkse aangiften achteraf worden vervangen door realtime aanbrengberichten met achteraf aanvullende aangiften in DMS. Geheel elektronisch. Hoe zorg je ervoor dat dit geen nadelige gevolgen heeft voor jouw supply chain? Peter Ruyter, manager Juridische zaken bij evofenedex, gaat in op de vraag waarom er nog geen digitale Bill of Lading is. Weet jij dat onze bedrijfsjuristen altijd klaar staan voor onze leden?

Keten optimaal regisseren

Hoewel onze Corona Export Monitor laat zien dat de voorzichtige verbetering van het exportsentiment zich doorzet, overschaduwen leveringsproblemen momenteel vaak de groeiende vraag. Exportspecialist Michel Disselhorst van evofenedex: “Voor grote bedrijven zijn de problemen meestal nog wel behapbaar omdat zij een of meerdere supply chain professionals in dienst hebben. De meeste mkb-bedrijven zijn daar echter te klein voor, waardoor de inkoopafdeling wel haar uiterste best doet maar toch niet alles voor elkaar krijgt omdat er geen strategie is om de keten optimaal te regisseren. Ook kan het lastig zijn tijd vrij te maken om doelgericht na te denken over de toekomst en ontbreekt het vaak aan een deskundige sparringpartner binnen het bedrijf. Omdat aandacht voor supply chain management anno 2021 onmisbaar is, helpen wij onze leden hier graag mee.”

België als springplank

Bijna 20 procent van onze export bestaat uit landbouwproducten. Omdat de handel in planten, dieren en daarvan gemaakte producten sterk is gereguleerd, moet je je daar goed in verdiepen. Bij het ministerie van LNV werken twee teams aan het openen van nieuwe en het openhouden van bestaande markten buiten de Europese Unie (EU). Binnen Europa kijken we deze maand naar België als springplank naar de rest van de wereld. Ook beantwoorden onze ledenadviseurs weer vragen over de brexit, die voor uitdagingen blijft zorgen bij importeurs en exporteurs. Wie zijn kennis op douanegebied wil opfrissen of uitbreiden, kan zich aanmelden voor een van onze markterkende douane-opleidingen.

Juridische zaken en btw

Ter stimulering van de internationale handel bestaan naast (vrij)handelsakkoorden ook bilaterale overeenkomsten die investeerders beschermen tegen oneerlijk handelen van buitenlandse overheden. IBO-adviseur Gerwin de Wilde van WLP-Law weet hier alles van. Duco Oranje, voorzitter en rechter bij de Netherlands Commercial Court, legt uit welke voordelen deze nieuwe rechtbank biedt en voor welke zaken je er – in het Engels - terechtkunt. Ariane van den Berg van VAT Institute vertelt hoe je binnen de EU een naheffing btw kunt voorkomen.

Oranje Handelsmissiefonds

In Vreemde Zaken fietsen we een rondje met de van recyclebare kunststof gemaakte fietsen van DutchFiets en in Buitenlandse Belevenissen ontmoeten we in Parijs David Vervoort van Mainnovation. In Enter bezoeken wij Biochem Products die met zijn voedingssupplementen voor de veehouderij naar Brazilië gaat dankzij het Oranje Handelsmissiefonds. De voorinschrijving voor dit jaar is al geopend, dus meld je snel aan als je exportplannen hebt!

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder