skipToContentskipToFooter

De voordelen en valkuilen van importeren

02-06-2022 Hoewel veel werknemers weer geheel of gedeeltelijk op kantoor werken, kun je ook deze nieuwe editie van globe online lezen. Net als met exporteren kun je met importeren je winstmarges vergroten. Maar wat moet je weten vóórdat je producten importeert en hoe voorkom je leveringsproblemen zoveel mogelijk?

Hiervoor interviewde onze redactie Erwin Manders van Vogel’s Products. Erwin en zijn team monitoren voortdurend hun supply chain-processen op problemen en risico’s. Door te kijken naar leveranciersnetwerken proberen zij de organisatie zo in te richten dat deze in de toekomst voorkomen kunnen worden. Een drietal medewerkers van het CBS doen, op basis van hun onderzoek, uitspraken over het gebruik en verbruik van ingevoerde goederen binnen Nederlandse productieketens.

Importregels

Veel bedrijven die importeren, fungeren tevens als distributeur voor een buitenlandse leverancier. Lorenzo Jubithana, jurist bij evofenedex, legt uit waarop je moet letten bij het sluiten van een distributiecontract. In een gastcolumn gaat Arnoud Wink van KLM Cargo in op de invoering van het Import Control System 2, het nieuwe systeem van de Europese douane, dat bekijkt of de lading voldoet aan de safety and security-eisen van de Europese Unie. Als importeur heb je ook te maken met regelgeving ter bestrijding van de handel in onveilige en namaakproducten. Advocaten Willem Leppink en Marijn van Tuijl bespreken de belangrijkste aandachtspunten. Nanne Schriek, senior projectmanager Supply Chain Management bij evofenedex, licht toe hoe je je supply chain zo vorm kunt geven dat je altijd alternatieven hebt voor producten waar je sterk afhankelijk van bent. Voor het digitaliseren van jouw import- en exportprocessen heeft de ondernemersvereniging een handige checklist gemaakt.

Duitsland

Door het winnen van het Oranje Handelsmissiefonds 2020 kon internetmarketingspecialist Massarius zijn business in het Verenigd Koninkrijk versneld uitrollen. CEO en oprichter Bert Jan ten Kate vertelt over de uitdagingen die hij hierbij tegenkwam. De inschrijving voor 2022 is onlangs geopend; tot en met 30 juni kun je je inschrijven. Als je wilt weten wat de Nederlandse ambassade in Duitsland en het postennetwerk kunnen betekenen voor Nederlandse importeurs en exporteurs, lees dan het interview met ambassadeur Ronald van Roeden. Anselm Iwundu legt uit hoe je op een maatschappelijk verantwoorde manier kunt groeien in opkomende markten. Volgens de manager ESG & Impact van Invest International bewaakt een bedrijf zijn license to operate wanneer duurzaamheidsprincipes daadwerkelijk in de activiteiten zijn verankerd.

Brexit

In een uitgebreid interview vragen we Femke de Jong en Wibo van Wier van RVO naar de kansen die het EU-Handelsprogramma biedt aan bedrijven die geraakt zijn door de brexit. Anne Griffioen, beleidsadviseur Internationaal Ondernemen bij evofenedex, gaat onder meer in op de gevolgen van het uitstel van fase 3 van het Border Operating Model. Daniëlle Veenhuijzen en Mike Makkinje van Baker Tilly wijzen erop dat Pillar 2 eraan komt en lichten toe welke ondernemingen te maken krijgen met deze mondiale minimum winstbelasting van 15 procent. Tot slot legt Wiemela Mangroo, product developer Internationaal Ondernemen bij evofenedex, uit hoe belangrijk het is de Incoterms® 2020-regel die je afspreekt met de koper van je goederen, goed af te stemmen op de voorwaarden in een Letter of Credit.

Ook in deze editie van vakmagazine globe tref je de rubrieken Vreemde Zaken en Buitenlandse Belevenissen aan, lees je de antwoorden op veelgestelde ledenvragen in de rubriek Export Matters en vind je alle opleidingen en evenementen in de Agenda.