Maartnummer online toegankelijk voor thuiswerkers

Leestijd 2 minuten

25-03-2021  Het maartnummer van vakmagazine globe is nu ook online beschikbaar. “Bij veel lidbedrijven is thuiswerken momenteel de norm voor een groot deel van hun medewerkers”, legt directeur Bart Jan Koopman van evofenedex uit. “Hierdoor kunnen de abonnees globe niet of pas later lezen. Ook is het lastig het blad door te geven aan collega’s. Om globe toch voor onze leden toegankelijk te houden, kun je het laatste nummer nu downloaden via de website.”

“Wij zien duurzaam ondernemen echt als kans om te groeien, juist omdat het zo verbonden is met efficiency.” Dit zegt Rick Kroon van Anthura in het hoofdartikel van de maarteditie van globe, dat als thema ‘Duurzame groei en innovatie’ heeft. In het artikel ‘Succesvol wereldwijd innoveren’ geeft Thomas Boerrigter, consultant bij Leap. The Innovation Agency, waardevolle tips voor het vergroten van kansen door duurzame innovaties. Roland Notermans van NUX Compliance Consultancy zet in zijn bijdrage uiteen hoe je verantwoord zakendoen kunt integreren in bedrijfsprocessen.

Tot nu toe pakken bedrijven sociale en ecologische misstanden in hun ketens vooral op vrijwillige basis aan. Victor de Lange van Adviesbureau CREM licht toe dat er wettelijke verplichtingen op stapel staan voor de aanpak daarvan. Verder vroeg de redactie van globe 3 ondernemers te reageren op de vraag of duurzaam ondernemen voor hen ook groeikansen biedt. En in een gastcolumn bespreekt Marieke de Jong van MVO Nederland hoe duurzaam ondernemen handelsketens toekomstbestendig maakt.

Trends in Export

Wat is er in 2020 van de verwachtingen van exporteurs terechtgekomen? En wat zijn de vooruitzichten? Uit het jaarlijks onderzoek ‘Trends in Export’ van Atradius en evofenedex blijkt onder meer dat Nederlandse exporteurs voor 2021 een exportgroei van gemiddeld 9 procent verwachten. Verder geven zij het vertrouwen in het economische klimaat voor dit jaar een 6,7. 

Handelsbelemmeringen

Wie zakendoet buiten de Europese Unie (EU), kan te maken krijgen met handelsbelemmeringen, zoals importbeperkingen of discriminatie bij overheidsaanbestedingen. Gé Kuijpers, senior beleidsmedewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, legt uit hoe het Comité voor Markttoegangsbelemmeringen van de EU werkt. Vanwege COVID-19 zijn er tegenwoordig vele digitale handelsmissies. Tjerk Opmeer, directeur Internationale Programma’s bij RVO, verwacht dat deze virtuele aanpak zal blijven in combinatie met een fysieke activiteit.

Veelbelovende markten

Spanje krijgt uit de Europese hulpfondsen 150 miljard euro coronasteun. Volgens ambassadeur Jan Versteeg biedt dit enorme kansen voor investeringen. Met name in de business-to-businesshandel ziet onze ambassadeur kansen voor Nederlandse bedrijven. Ook zoomen we in op Egypte, Maleisië en Vietnam als veelbelovende opkomende markten in 2021.

Duitsland is met afstand de belangrijkste handelspartner van Nederland en van groot belang voor de Nederlandse economie. Zorg er echter wel voor dat je op de hoogte bent van de juridische ins en outs voordat je de stap over de grens waagt.

Uiteraard ontbreken ook de vaste rubrieken ‘Vreemde zaken’ en ‘Buitenlandse belevenissen’ niet, en geven onze ledenadviseurs antwoord op allerlei vragen over brexit, handelsagentuur, ICC Incoterms® 2020 en exportdocumenten.

Vakmagazine globe van maart nu online beschikbaar

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder