Scan de QR-codes van de 5 laatste podcasts van de serie ‘Grenzen opzoeken’

Leestijd 3 minuten

21-10-2021  Hoewel veel werknemers weer geheel of gedeeltelijk op kantoor werken, stellen wij ook deze nieuwe editie van globe online beschikbaar. Centraal in deze uitgave staan de nieuwe kansen voor exportmanagers nu de coronamaatregelen op veel plekken in de wereld worden afgebouwd. Ook het jaarlijkse evenement Trends in Export, dat dit jaar weer in fysieke vorm plaatsvond, stond in het teken van nieuwe kansen na corona.

Marko Versteegen, exportmanager bij Saint Gobain Abrasives is erg blij dat hij nu weer kan reizen om zijn klanten en prospects te bezoeken. “Als je blijft hangen in af en toe videobellen met je klant en je concurrent gaat daar wel op bezoek, loop je een groot risico omzet en klanten kwijt te raken.” Mirjam van Dijk, lid van de Raad van Export van evofenedex, roept in de gastcolumn iedereen op uit de comfortzone van online werken te stappen. Bij het Nationaal Export Event op 3 november in Den Bosch kunnen zowel ervaren als startende exporteurs hiervoor inspiratie opdoen. Het thema dit jaar is ‘digitale transformatie, innovatie en duurzaamheid’.

Vakmagazine globe van oktober nu online beschikbaar

Merkgedreven aanpak

Michel Disselhorst en Mischa German van evofenedex gaan in op 2 door de ondernemersvereniging gefaciliteerde community's waar exportmanagers kennis en ervaring kunnen uitwisselen. Gijs Kakebeeke van Theha, een van de winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds 2020, vertelt over de lancering van hun exportstrategie, waarbij een merkgedreven aanpak centraal staat. Als nieuwe voorzitter van de European Shippers' Council wil Roman Stiftner stabiliteit brengen in deze onrustige tijden.

Allerlei landen

Volgens Hans Siebum van Salesupply wordt de e-commercemarkt steeds interessanter voor exporteurs. Wat zijn momenteel de belangrijke Europese landen om je op te focussen? We laten Francois Bauer, Head European Affairs van economiesuisse en de Confederation of Swiss Employers, aan het woord over de handelsrelatie tussen Zwitserland en Nederland. Willem van Ee, onze ambassadeur in Rome, vertelt over de kansen die het Italiaanse herstelplan Nederlandse ondernemers biedt. De regelgeving rondom exportcontrole vormt voor veel ondernemers een complex geheel. In een duo-interview leggen 2 specialisten uit hoe een geautomatiseerd systeem ervoor kan zorgen dat exportzendingen voldoen aan alle vergunningseisen in een bepaald geografisch gebied.

Expo Dubai 2020

De Westlandse kassenbouwer Bom Group heeft zich als sponsor verbonden aan het Nederlandse paviljoen op Expo Dubai 2020 om daar het thema ‘Water, energie en voedsel verbinden’ te presenteren. Commercieel-directeur en mede-eigenaar John Meijer ziet hierin veel kansen voor allerlei bedrijven. Advocaat Mauritius Wijffels legt uit hoe je de risico’s kunt beperken als je wilt gaan samenwerken met handelsagenten in het Midden-Oosten.

Tot slot zet Anne Griffioen, beleidsadviseur van evofenedex, de belangrijkste voorstellen voor internationale handel uit de Rijksbegroting 2022 op een rij. In een ander artikel gaat zij in op het schadefonds dat de Europese Unie heeft opgezet voor de compensatie van incidentele kosten die bedrijven hebben gemaakt om zich aan te passen aan de nieuwe brexit-realiteit.

 

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder