Nieuwe editie overal toegankelijk voor thuiswerkers

Leestijd 2 minuten

09-09-2021  Hoewel veel werknemers weer geheel of gedeeltelijk op kantoor werken, stellen wij ook deze nieuwe editie van globe online beschikbaar. Deze maand staat ons vakmagazine in het teken van douane. Zo wordt op 1 oktober het Container Vrijgave Bericht ingevoerd. Op die dag gaat ook Expo 2020 Dubai van start en treedt fase 2 van het Border Operating Model in werking. Hierdoor krijgen exporteurs van dierlijke en plantaardige producten in het Verenigd Koninkrijk te maken met nieuwe invoervoorschriften met verplichte gezondheidscertificaten.

Voor Mitsubishi is douane maar één compliance-aspect in de hele keten. Voor het bredere plaatje is customs compliance zeer belangrijk. Met de overgang van AGS naar DMS verandert volgend jaar het aangiftesysteem. En met welke douanetechnische uitdagingen krijg je te maken als je goederen exporteert naar India? Ronald Kok en Hans Kokje van evofenedex gaan in op een aantal aan de brexit gerelateerde douanevraagstukken. Voorzitter Jos Bakker van de Raad voor Internationale Handel legt in de gastcolumn uit hoe belangrijk een goede relatie met de douane is.

Vakmagazine globe van september nu online beschikbaar

Algemene voorwaarden

Wie zakendoet in het buitenland, doet er verstandig aan zijn algemene voorwaarden goed geregeld te hebben. Internationale koopcontracten zijn soms het resultaat van lange onderhandelingen, waarbij partijen zoveel mogelijk details vastleggen. In andere gevallen hoeft er nauwelijks onderhandeld te worden en kun je het jezelf gemakkelijk maken door algemene voorwaarden op de overeenkomst van toepassing te verklaren. Uit door evofenedex uitgevoerde scans blijkt dat deze voorwaarden vaak onvoldoende toegespitst zijn op internationale transacties.

ICC Incoterms® 2020

In dit nummer besteden wij ook veel aandacht aan de ICC Incoterms® 2020. Zo toont recent onderzoek van evofenedex aan dat 4 op de 5 bedrijven in de praktijk onduidelijkheid ervaart over de rechten en plichten van de gekozen Incoterms®-regels. Als we bekijken waar deze onduidelijkheid uit bestaat, zien we dat dit bij 56 procent van de bedrijven komt door onvoldoende kennis in de eigen organisatie. Verbeteringen kunnen zorgen voor meer grip op leveringen en kosten, en een efficiëntere organisatie. Het boek Incoterms® 2020 in de praktijk biedt exportmanagers handvatten voor het opzetten van een doelmatige Incoterms®-policy.

Containerprijzen

Exportspecialist Michel Disselhorst van evofenedex legt uit hoe je je exportactiviteiten kunt optimaliseren met een goed exportplan. Heb jij onze gratis whitepaper al gedownload?

Tot slot gaan wij in op de torenhoge prijzen en lage betrouwbaarheid van de containerlijnvaart. Die hebben inmiddels wereldwijd enorme gevolgen voor bedrijven en hun supply chains, wat vaak het verdienmodel ondermijnt.

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder