Valkuilen van export | Incoterms

Zes veel voorkomende fouten bij exporteren en tips om ze te voorkomen

22-10-2018  Exporteren doen we in Nederland al eeuwenlang. Met name de afgelopen 100 jaar steeg de export explosief. Van 373 miljoen euro in 1917 tot 469 miljard in 2017. Hoewel er volop kansen liggen, blijkt internationaal ondernemen in bijna alle gevallen een proces van vallen en opstaan. Dat er regelmatig iets misgaat, heeft vaak te maken met onwetendheid. Met wat voorkennis is het prima mogelijk om voor het eerst te exporteren zonder direct blauwe plekken op te lopen.

Fout 4: geen kennis van Incoterms

Incoterms® is een internationale standaard over de rechten en plichten van koper en verkoper bij internationaal transport van goederen. Hoe belangrijk het is je daar in te verdiepen, blijkt wel uit een vraag die ons recent werd gesteld. Een Nederlands bedrijf verkocht goederen aan een klant in Martinique, een Frans eilandje in de Caraïbische Zee.

Als Incoterms-conditie was echter DAP (Delivered at Place) bij een agent in Parijs afgesproken. Het bedrijf wilde weten of het als verkoper verplicht was om de uitvoerdocumenten op te maken, bedoeld voor de reis naar Martinique. Nee, luidde het antwoord op die vraag. De ondernemer zou aan zijn leveringsplicht voldoen wanneer de goederen op het bewuste adres in Parijs zouden aankomen. Dat scheelde uiteraard aanzienlijk in de kosten, aangezien er nu geen uitvoeraangifte hoefde te worden gedaan. Toch prettig om zoiets te weten vóór je een Incoterms-conditie afspreekt!

De tip

Kennis van Incoterms is ontzettend belangrijk wanneer jouw producten de grens oversteken. Ze vertellen je precies waar jouw verantwoordelijkheid ophoudt en die van de koper begint. Dat voorkomt onenigheid wanneer het ergens onderweg misgaat en je als gevolg daarvan discussie krijgt over de levering van de producten. De workshop 'Incoterms 2010' behandelt in een halve dag alle basiskennis die je nodig hebt als je betrokken bent bij de totstandkoming en afwikkeling van exporttransacties.

Bij export krijg je te maken met verschillende wet- en regelgeving en uiteenlopende bedrijfsrisico’s. Een groot deel van deze risico's kan beperkt worden als je op de hoogte bent van de belangrijkste zaken rond export. De cursus export van A t/m Z is een brede basisopleiding op operationeel niveau die inzicht geeft in het hele exportproces. 

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder