Van Veldhoven: geld voor langere en stillere treinen

Oproep tot samenwerking op Spoorcongres 2018

11-10-2018  Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66, infrastructuur) wil dat goederentreinen stiller en langer worden. Daarnaast wil ze sterk inzetten op internationale spoorverbindingen en vindt ze dat vervoerders en verladers meer moeten samenwerken. Dat zei de bewindsvrouw tijdens het Spoorcongres in Rosmalen.

Al eerder was bekend gemaakt dat het kabinet een bedrag van 500 miljoen euro investeert in spoorinfrastructuur. Daarbovenop komt nog een subsidiebedrag van 12 tot 14 miljoen euro voor initiatieven om het gebruik van spoor bij goederenvervoer te verhogen en er komt een pakket met aanvullende stimuleringsmaatregelen waaraan ook wij een bijdrage hebben geleverd. Van Veldhoven zei in Rosmalen dat ze vanuit de spoorsector graag initiatieven tegemoet ziet. “Bij spoorvervoer zit 40 procent van de kosten op 1 procent van de afstand. Ik denk dat daar door goede samenwerking een boel aan te doen is. Verken met elkaar de mogelijkheden en dan hoor ik graag wat er uit is gekomen”, aldus Van Veldhoven.

Maatregelen

Het gesprek tussen dagvoorzitter Wando Boeve (lid van het Topteam Logistiek) vormde de opening van het Spoorcongres, dat met tweehonderd deelnemers goed bezet was. Trendwatcher en filosoof Ruud Veltenaar zette de zaal op scherp met een pleidooi over de noodzaak van CO2-reductie en verduurzaming (“De natuur vraagt al geruime tijd van ons om maatregelen te nemen”) en sloot af met een zin van 11 tweeletterwoorden die iedereen mee naar huis mocht nemen: “If it is up to be, it is up to me.”

Spoorman van het Jaar

In diverse parallelsessies kreeg het thema van het congres, ‘Slim spoorvervoer’ verder gestalte, waarna dagvoorzitter Boeve kon concluderen dat de oproep van staatssecretaris Van Veldhoven tot meer samenwerking in de spoorsector gedurende de middag aan kracht had gewonnen. Tot zijn eigen verrassing was even daarvoor Henk van Dieren, de CEO van Samskip, uitgeroepen tot ‘Spoorman van het Jaar 2018’. De winnaar van vorig jaar, Gerard de Groot, reikte de prijs uit en roemde het feit dat Van Dieren in Duisburg een eigen terminal heeft opgezet, waaruit inmiddels 72 shuttles per week naar tal van bestemmingen vertrekken. “Henk van Dieren is een echte intermodale pionier”, aldus De Groot.

spoorcongres - spoorman van het jaar

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder