Van voorraadbeheer naar magazijnbeheer

Grote vraag naar warehousemanagementsystemen

15-02-2018  Na de investeringen in voorraadbeheer is het voor groothandels nu de tijd voor de volgende stap: investeren in verbetering van het magazijnbeheer. Twee kenners aan het woord over de keuze van een toekomstbestendig warehousemanagement-systeem. “Die oude softwarepakketten gaan op een gegeven moment knellen.”

De vraag naar warehousemanagement-systemen (kortweg wms) neemt weer toe. Dat merkt Nick Beckers in zijn functie van bedrijfsadviseur bij evofenedex. “We krijgen steeds meer vragen om hulp bij selectie van de pakketten. Het wordt ook bij kleinere bedrijven gebruikelijk om met een wms te werken. We merken de belangstelling ook bij de begeleiding van bedrijven. Het is aansluiten in de rij bij de wms-leveranciers. Kennelijk zitten zij goed in het werk.” Dat er veel vraag is naar wms-pakketten beaamt Jeroen van den Berg van vergelijkingswebsite wms-software.eu. “Bedrijven gaan de noodzaak voelen van een systeem of de vervanging daarvan, omdat ze de uitvoering van het werk in het magazijn in de vingers willen krijgen. Dat zie ik dit jaar vooral bij logistiek dienstverleners en groothandels”, aldus Van den Berg.

 

Nieuwe gebruikers

Hij vervolgt: “Vooral bij die logistiek dienstverleners zie ik een toename van het aantal bedrijven dat informatie zoekt om hun oude pakket de deur uit te kunnen gooien. Zij werken al heel lang met wms-pakketten en die oude pakketten gaan op een gegeven moment knellen. Prioriteit voor hen is dat zij een pakket in huis halen dat betere rapportagemogelijkheden biedt dan het oude en daarnaast inzicht in workload-management.” Bij groothandels ziet hij de meeste nieuwe gebruikers komen. “Zij investeerden tot nu toe vooral in systemen voor voorraadbeheer. De informatie voor het magazijnwerk haalden ze wel uit het erp-programma (software ter ondersteuning van alle processen in een bedrijf), maar dat blijkt lastiger, doordat de groothandels groter zijn geworden en meer samenwerken met andere groothandels, distributiecentra en grote webshopbederijven. Ze zijn ook zelf webshops begonnen voor hun klanten in de detailhandel of voor rechtstreekse verkoop aan consumenten.”

De groothandel heeft door de veranderingen in het winkellandschap bijvoorbeeld te maken gekregen met verschillende methoden van orderpicken. Voorheen was de groothandel hoofdzakelijk bezig met palletzendingen en orderpicken per klant, maar tegenwoordig moet het wms grote hoeveelheden batchpicking aankunnen. Er wordt in één run voor verschillende klanten tegelijkertijd verzameld. Met de toename van het aantal kleine orders die dat in de praktijk oplevert, zie je ook dat er meer mensen aan de inpaktafels staan, dan in er in het orderverzamelgebied rondlopen. Het wms moet de datastroom aankunnen die dat oplevert voor administratie en controle”, aldus Van den Berg.

Werkverdeling

Zijn waarneming is dat er anders wordt gekeken naar de werkverdeling in magazijnen. “Er zijn systemen nodig om werk te plannen voor orders die voortdurend binnenkomen en mogelijk direct verwerkt moeten worden, om op tijd te worden verzonden. Die dynamiek in de afhandeling van orders zit nog niet in alle pakketten.” Van den Berg wil bedrijven die nu voor de keuze staan meegeven dat ze naar de nabije toekomst moeten kijken. “Het lijkt zo gemakkelijk om de huidige werkwijzen één-op-één in het wms onder te brengen. Maar kijk daarmee uit. Gebruik de komst van een wms óók om het werk efficiënter in te richten. Kies voor standaardisatie en kijk niet naar handelingen die maar eenmaal per dag worden uitgevoerd. Zoeken naar oplossingen voor uitzonderingen zorgt voor maatwerk en de meeste bedrijven stappen nu juist over van het verouderde maatwerk naar een standaardoplossing.”

Blijven optimaliseren

Nick Beckers is het daarmee eens. “Laat je niet verleiden door functionaliteiten die tot maatwerk en uitzonderingen leiden. Je moet voor jezelf duidelijk krijgen wat je nu en voor de toekomst denkt nodig te hebben. Start bij de huidige werkprocessen, bedenk hoe je die zou willen inrichten en stem daar de ondersteunende software op af. Neem de tijd voor het formuleren van wensen, pakketselectie en testen, om een mismatch in de toekomst te voorkomen. Vraag daar ook hulp bij,” adviseert Beckers. Hij zegt dat de nieuwe wms-systemen een sleutelrol hebben om het werk in het magazijn te kunnen blijven optimaliseren. “Elke dag opnieuw, om de verpakking en de manuren vast te stellen die nodig zijn om op een efficiënte wijze de orders de deur uit te krijgen, zoals je beloofd hebt aan je klanten. Op termijn ook om de data te krijgen voor aanpak van onevenwichtigheden in workload, loop- en rijroutes, mogelijke congestie in gangpaden en mogelijk ook voor verandering van transportverpakking.”

 

Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder