Veel meer nodig dan vijftig extra fte douane voor Brexit

Er zijn honderden extra douaneambtenaren nodig, die ook intern opgeleid moeten worden.

06-02-2018 Ter voorbereiding op Brexit werft de douane momenteel vijftig extra fte en de NVWA twintig fte. Besluitvorming over het eventueel vergroten van de capaciteit van toezichthouders vindt binnenkort plaats in het regulier begrotingsproces.

Investeren

Dit laat Staatssecretaris Keijzer (Econonomische Zaken en Klimaat) vandaag weten in antwoord op Kamervragen van CDA-Kamerleden Amhaouch, Geurts en Omtzigt. We vinden dat de toezichthouder snel meer moeten investeren in extra capaciteit, aangezien vele honderden extra ambtenaren nodig zijn om de handel en logistiek na Brexit eenvoudig en efficiënt te laten verlopen.

Werving

Aanleiding voor de Kamervragen was het in januari verschenen KPMG-rapport over de gevolgen van een ‘no deal’ scenario. Eén van de aanbevelingen daarin is: ‘Begin tijdig met het vergroten van de capaciteit en het aantal inspectielocaties bij de handhavingsdiensten (…) en zorg voor een Brexit-analyse’. Uit het rapport blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks zo’n vijf miljoen extra aangiftes moet doen, die de douane vervolgens moet verwerken en controleren. Hiervoor zijn honderden extra douaneambtenaren nodig, die vervolgens intern opgeleid moeten worden. Met het oog op Brexit-day op 29 maart 2019 roepen we de staatssecretaris daarom direct te starten met het werven van honderden extra douaneambtenaren.

Kamervragen

De minister geeft in haar reactie verder aan dat de kosten van een harde Brexit voor Nederland kunnen oplopen tot zeventien miljard euro, waardoor mogelijk tot wel 73.000 Nederlandse banen verloren gaan. Op dit moment levert de handel met onze derde handelspartner wereldwijd 300.000 banen op en dat is 3,3 procent van onze totale werkgelegenheid. De export naar het Verenigd Koninkrijk (VK) bedroeg in 2015 € 38 miljard aan goederen, tegenover een import van € 21 miljard. Na een ‘Brexit’ zijn goede handelsafspraken daarom cruciaal om de handel met het VK eenvoudig te laten verlopen en banen te behouden. Een overgangstermijn moet worden ingesteld totdat Brussel en London goede handelsafspraken hebben gemaakt die de handel eenvoudig lopen verlopen.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder