25-10-2021  Veel Nederlanders die met een camper op vakantie gaan, vragen zich af of hier extra vervoerseisen aan verbonden zijn. Dit concludeert evofenedex, die de afgelopen weken veel vragen van vakantievierders ontving. Zo vragen mensen zich af of ze een speciaal rijbewijs of extra vignetten nodig hebben.

Vakantieperiode

Als belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven helpt evofenedex ondernemers met een eigen wagenpark, zoals bijvoorbeeld de bloemist met een grote bestelauto. In de vakantieperiode weten particulieren evofenedex hierdoor ook met vragen over hun grote voertuig te vinden.

Populair

De verkoop van campers steeg de afgelopen jaren flink. In de eerste helft van dit jaar werden er in Nederland ruim zestien procent meer campers verkocht dan het jaar ervoor. Ook werden er meer nieuwe caravans verkocht (vier procent). Uit recente cijfers van Bovag, Kampeer en Camper Industrie (KCI) en VWE Automotive, blijkt dat Nederland inmiddels zo'n 550.000 campers en caravans telt.

Vragen

Voordat de vakantie begint, willen veel landgenoten daarom zeker stellen dat zij veilig op reis gaan. Om zoveel mogelijk mensen van informatie te voorzien, stelde evofenedex de meest gestelde vragen én bijbehorende antwoorden samen:

Moet er in een camper een tachograaf zitten?

Nee, de tachograaf is van toepassing op wegvervoer van goederen waarbij de toegestane maximum massa van het voertuig meer dan 3.500 kg bedraagt of op wegvervoer van personen door voertuigen die zijn gebouwd of permanent zijn toegerust om meer dan negen personen (inclusief chauffeur) te kunnen vervoeren. Een tot camper omgebouwd voertuig wordt in Nederland niet als zodanig beschouwd. 

Moet je code 95 hebben op je rijbewijs hebben om een camper te mogen besturen?

Nee, de code 95 is niet van toepassing als het niet-commercieel vervoer voor privédoeleinden is.

Welk rijbewijs moet ik hebben om mijn camper te mogen besturen?

Voor campers met een totaalgewicht (eigen gewicht + laadvermogen) tot 3500 kilogram volstaat het B-rijbewijs. Voor campers met een totaalgewicht tot 7500 kilogram volstaat het C1-rijbewijs. Indien het camper is ingericht voor het vervoer van meer dan 8 passagiers, dan is het D1 of D-rijbewijs verplicht.

Heb ik voor mijn camper een Eurovignet nodig?

Het Eurovignet is van toepassing op voertuigen zwaarder dan 12.000 kilogram en ingericht voor het goederenvervoer. Let op: als een vrachtauto tot camper verbouwd is en de inrichtingscode op het kentekenbewijs niet is aangepast, geldt het Eurovignet wel.

Moet ik voor mijn camper (van meer dan 3,5ton) Belgische kilometerheffing betalen?

Nee, campers vallen buiten deze heffing

Mag ik met mijn camper München bezoeken?

Dit mag alleen indien de camper is voorzien van een milieusticker op de voorruit en voldoet aan de gestelde norm. De Autobahn valt niet onder de regelgeving voor de milieusticker. In het geval van München is Euro 4 de norm voor campers.

We willen met de camper de Eifeltoren bezoeken, kan dit?

Dan moet de camper voorzien zijn van de Franse milieusticker. Deze is vereist voor het gebied binnen de Peripherique. In Parijs zijn alleen nog voertuigen met een sticker categorie 0 tot 4 toegelaten. Dit beslaat elektrische voertuigen tot diesel aangedreven voertuigen tot een leeftijd van 17 jaar. Een camper met bouwjaar voor 2000 mag de binnenstad van Parijs niet in.

 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder