Veilig werken is efficiënt werken

Drie tot zes procent productiviteitswinst door veilig werken.

10-01-2018  Als veilig werken in de bedrijfscultuur is ingebakken, is dat ook terug te zien in de financiële cijfers. Er is dan namelijk, zo stellen experts, ook sprake van efficiencywinst. Beleidsadviseur Daniëlle Gevers Deynoot legt uit waarom.

“Onze veiligheidsaanpak is gefocussed op magazijnen en distributiecentra. Daar werken ruim een half miljoen mensen die een verhoogd risico lopen op arbeidsongevallen. Menselijk gedrag is veelal de oorzaak van ongevallen. Bepalend voor veiligheid zijn bewustwording, communicatie, cultuur en gedrag van werkgever en werknemer. Gedrag is het belangrijkste aspect. Je kunt regels en barrières bedenken, maar als het gedrag niet verandert, heeft dat weinig zin.

Efficiënt magazijn

Een veilig magazijn is per definitie ook een efficiënt magazijn. Dat blijkt ook uit de cijfers van de winnaars van de wedstrijd ‘Veiligste magazijn’. Gemiddeld boeken zij drie tot zes procent productiviteitswinst door meer efficiency. Wat ook opvalt is dat bedrijven die meer aandacht besteden aan veiligheid ook interessanter zijn voor nieuwe jonge medewerkers. Dat wordt, in een aantrekkende markt, steeds belangrijker.

Eigen gedrag

Tachtig procent van de ongevallen is te wijten aan eigen gedrag. Het gaat niet om ‘eigen schuld, dikke bult’. Mensen zijn zich kennelijk onvoldoende bewust van de risico’s. De rol van de leidinggevende is daarin heel belangrijk. Daar moet het echt tussen de oren zitten. Het verkeerde voorbeeld van de leidinggevende zet je veiligheidsaanpak direct weer achterop .Je moet voortdurend alert zijn en denken ‘waar liggen de risico’s’ en ‘hoe kunnen wij gezamenlijk de veiligheid verbeteren’.”

Opleidingengids

Dit artikel is ook terug te lezen in onze nieuwe opleidingengids die eind januari verschijnt. Wil je deze als eerste ontvangen? Schrijf je dan via onderstaande button in!