Veilig werken met gevaarlijke stoffen? Deze innovaties helpen

Volandis en Mansholt BV hebben de beste innovaties bedacht om veilig te werken met gevaarlijke stoffen.

Volandis en Mansholt zijn tot winnaars uitgeroepen van de Goede Praktijken Competitie tijdens het festival over gevaarlijke stoffen, georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De jury was onder de indruk van deze bedrijven, omdat zij de beste innovaties hebben bedacht om veilig te werken met gevaarlijke stoffen. Beide winnaars ontvingen een cheque van 2.000 euro. Zowel Volandis als Mansholt reizen af naar Bilbao voor de European Good Practice Award, de Europese finale.

Deze competitie werd georganiseerd door Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk. Op dit festival stond de innovatiemarkt centraal, een markt met twintig kraampjes, waar twintig bedrijven hun innovaties op het gebied van gevaarlijke stoffen delen.

Volandis
De winnaar van de categorie honderd medewerkers of meer is kennis-en adviescentrum Volandis. Zij hebben gewonnen door hun innovatie A-blad Dieselmotoremissie. Een A-blad is een document waarin afspraken tussen werkgevers en werknemers in de bouwsector staan. Dit A-blad heeft als doel de bloostelling aan dieselmotoremissie (DME) op de bouwplaats te minimaliseren. Onder andere het werken met een elektrische vorkheftruck in plaats van een vorkheftruck die rijdt op diesel, is een maatregel die bijdraagt aan het minimaliseren van DME.

Mansholt
De winnaar van de categorie honderd medewerkers of minder is akkerbouwbedrijf Mansholt.  Een van de werkzaamheden in het bedrijf is het sorteren van aardappels. Tijdens het sorteren komt er stof vrij waar de medewerkers mee in aanraking komen. Deze gezondheidsschade op de werkvloer wordt vroeg in de keten aangepakt. Een maatregel is bijvoorbeeld een speciale lopende band waarmee het meeste stof verwijderd wordt voordat de aardappels in bewerking komen. Een prettige werkomgeving staat bij Mansholt voorop. Naast de juryprijs heeft Mansholt ook de publieksprijs gewonnen.
 

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder