skipToContentskipToFooter

Stappenplan borgt integrale veiligheidscultuur

Update 23-01-2022 Vier op de vijf distributiecentra/magazijnen hebben in 2021 veiligheids- en gezondheidsregels overtreden. Dat blijkt uit een recent rapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) over haar bevindingen bij ruim tweehonderd distributiecentra/magazijnen in Nederland. Ondanks de toegenomen aandacht voor gezond en veilig werken is er dus op dit gebied nog veel werk aan de winkel. Maar hoe pak je dit aan en zorg je voor een veiligheidsaanpak die werkt? In dit artikel geven we een stappenplan met een aantal basisprincipes.

Investeren in een gezonde en veilige werkomgeving zorgt niet alleen voor meer productiviteit, maar heeft ook een positieve impact op de bedrijfscontinuïteit en medewerkerstevredenheid. evofenedex herkent de constatering uit het rapport van de NLA dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om gezond en veilig werken in magazijnen en distributiecentra. Veiligheid is daarom een van onze speerpunten van de afgelopen en komende jaren. Onze gerichte programma’s voor en door leden rond veilig werken bestaan uit bewustwording, praktische tips en handvatten en stappenplannen om te komen tot een integrale veiligheidscultuur.

Basisprincipes

Via onder meer onze Ledenservice, bedrijfsbezoeken, evenementen en de Code Gezond en Veilig Magazijn hebben we regelmatig contact met onze leden over gezond en veilig werken. We zien dat veel leden het goed voor elkaar hebben of actief aan de slag zijn gegaan met het verbeteren van de veiligheid. Dit zorgt niet alleen voor minder schades en ongevallen, maar heeft ook een positieve impact op de bedrijfscontinuïteit, productiviteit en medewerkerstevredenheid.

Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving voor je medewerkers. Dit kan best een uitdagend project zijn dat niet van de ene op de andere dag is gerealiseerd. Om je op weg te helpen zetten we hieronder een stappenplan met enkele basisprincipes op een rij die bij een integrale veiligheidsaanpak niet mogen ontbreken.

In 5 stappen naar een gezond en veilig magazijn

Klik op de '+' voor extra toelichting

Kleine stappen

Het opstellen, uitvoeren en borgen van een veiligheidsaanpak vraagt om kennis, kunde, draagvlak en geduld van de gehele organisatie. Knip het hele traject daarom op in meerdere kleine projecten, zodat het werkbaar en haalbaar blijft, het magazijn moet immers blijven draaien. Vier ook kleine successen en leer van fouten.

Hulp nodig?

Heb je vragen over gezond en veilig werken of heb je hulp nodig bij het opstellen, uitvoeren of borgen van een succesvolle veiligheidsaanpak voor jouw specifieke distributiecentrum of magazijn? Onze collega’s staan dagelijks voor je klaar. Stel je vraag via 079 3467 333 of mail naar [email protected].