Veiligheid chemische bedrijven nog niet 100 procent

Minderheid bedrijven is veelpleger

20-08-2019  De chemische industrie heeft nog werk te verzetten om het aantal overtredingen van veiligheidsregels naar nul te krijgen. Tussen 2006 en 2017 werden bij het gemiddelde bedrijf jaarlijks 1 à 2 overtredingen geconstateerd. Dit blijkt uit nog te publiceren onderzoek van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar NRC vandaag over bericht.

Negen van de tien chemische bedrijven slagen er nog niet in de veiligheidsregels voor 100 procent na te leven, blijkt uit het onderzoek. Wetenschappers bestudeerden 494 chemische bedrijven, van multinationals als Shell en AkzoNobel, tot kleinere bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in de opslag van gevaarlijke stoffen. Over de periode tussen 2006 en 2017 werden in totaal 7362 overtredingen van veiligheidsregels geteld. Dat komt neer op gemiddeld 15 per bedrijf, ofwel tussen de 1 à 2 overtredingen per jaar. Een klein deel van de chemische bedrijven, slechts 7 procent, blijkt maar liefst een kwart van de overtredingen te hebben begaan.

De overtredingen variëren van onvoldoende brandveiligheid tot achterstallig onderhoud of het niet op orde hebben van protocollen. Soms overtreden bedrijven de regels omdat die complex zijn of onlangs veranderd, zegt Arjan Blokland, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Leiden. “Maar bedrijven die jarenlang de regels overtreden, kunnen zich daar niet achter verschuilen.”

evofenedex stelt dat veelplegers moeten worden aangepakt, en ziet tegelijk dat het overgrote deel van de chemische bedrijven dagelijks bezig is met het verder verbeteren van de veiligheid. Alle chemische bedrijven die met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken (de zogenoemde Brzo-bedrijven), zijn aangesloten bij het programma Veiligheid Voorop. Hierin werkt de chemische sector samen aan een industrie zonder incidenten. evofenedex ondersteunt dit initiatief van harte.

 

 

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder