Veiligheid en efficiency hand in hand, kan dat?

Kosten besparen door gezond en veilig werken

Veiligheid krijgt steeds meer aandacht in magazijnen, maar nog lang niet alle bedrijven zijn zich ervan bewust dat veiligheid ook de efficiency verbetert. “Er zijn minder schades en er worden minder fouten gemaakt", aldus beleidsadviseur Daniëlle Gevers Deynoot.

Prioriteit

Veiligheid krijgt steeds meer prioriteit in Nederlandse magazijnen. Dat heeft te maken met de lancering van de Code Gezond en Veilig Magazijn in het najaar van 2016, waar al meer dan vijfduizend boekjes van zijn uitgegeven, maar het blijkt ook uit de groeiende belangstelling voor de jaarlijkse prijs Veiligste Magazijn. “Toch merken we dat veel bedrijven denken dat veiligheid alleen maar geld kost”, stelt Daniëlle Gevers Deynoot, beleidsadviseur bij evofenedex. “We zien nog te veel bedrijven die een effectieve veiligheidsaanpak uitstellen vanwege het vermeende hoge kostenplaatje, terwijl zij juist kosten kunnen besparen door gezond en veilig werken.”

Kosten

De kosten van ziekteverzuim na een arbeidsongeval zijn ongeveer twee keer zo hoog als de loonkosten van de desbetreffende werknemer, zegt Gevers Deynoot. “Bij zwaardere arbeidsongevallen kan het al snel oplopen tot drie keer de loonkosten van de werknemer. Daar komen de kosten van het administratieve werk, de boete van de Inspectie en het omzetverlies door het stilvallen van de productie of het magazijn dan nog bij.”

Whitepaper

In de whitepaper Veiligheid, als onderdeel van de reeks magazijnoptimalisatie, geven we tips voor het meten van de opbrengsten op het gebied van veiligheid. Daarnaast vertelt Anouk van Dijk, warehousemanager bij Bavaria, over de combinatie van veiligheid en efficiency in hun magazijn. Tot slot geven we tien voorbeelden waarbij veiligheid en efficiency hand in hand gaan.