23-09-2016  Een veiliger magazijn begint bij een goede organisatie op de werkvloer. Bedrijven die een echte cultuuromslag willen maken en veiligheid prioriteit willen geven, moeten eerst in kaart brengen op welke locaties en afdelingen de risico's op de loer liggen.

Dat zegt psycholoog en veiligheidsexpert Jop Groeneweg in EVO magazine nummer 7. Volgens Groeneweg is het opstellen van allemaal ingewikkelde regels waaraan werknemers zich in een magazijn moeten houden, niet de juiste weg om te gaan. "Dat is niet te behappen."

Wel moeten risico's in kaart worden gebracht. En moet tot bedrijven doordringen dat het nemen van ogenschijnlijk simpele maatregelen veel effect kunnen sorteren. Zo is het goed om een valhelm te dragen, maar nog beter als in het magazijn ook maatregelen worden genomen die helpen voorkomen dat voorwerpen vallen.

Verder stelt hij dat het sturen van gedrag de sleutel is, als het gaat om veiligheid. Lees in bijgaand pdf het hele interview met Groeneweg, die op 13 september ook een van de sprekers was op het EVO-congres Trends in Warehousing 2016.