08-03-2012  Gisteren presenteerde de Inspectie SZW de cijfers van ongevallen met heftrucks. Dit gebeurde bij EVO in Zoetermeer tijdens het seminar Arbeidsveiligheid dat EVO en Gezond Transport hebben georganiseerd in het kader van de Heftruckhelden-campagne.

1660 heftruckongevallen

De bijna honderd deelnemers aan het seminar werden met de neus op de harde feiten gedrukt. In totaal waren er in de afgelopen dertien jaar maar liefst 1660 heftruckongevallen. Het gaat dan altijd om ernstige ongevallen met ofwel dodelijke afloop ofwel blijvend letsel en ziekenhuisopname. Per jaar komt dit neer op zo’n 126 ongevallen. De cijfers zijn gebaseerd op heftruckongevallen die tussen januari 1998 en december 2011 bij de Arbeidsinspectie zijn gemeld en zijn onderzocht.

Aanrijdingen met voetgangers

Met 43 procent behoren aanrijdingen met voetgangers tot de meest voorkomende ongevallen. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de bestuurder de voetganger te laat of helemaal niet ziet (59 procent). Ook een gebrekkige infrastructuur door te weinig gescheiden voetpaden, de aanwezigheid van obstakels en te weinig manoeuvreerruimte is met 43 procent een veel voorkomende oorzaak. Bij 8 procent van de ongevallen werd geconstateerd dat onvoldoende training en opleiding een rol speelde.

Falende rijvaardigheid

Ongevallen met de heftruckchauffeur of passagier op of in de rijdende heftruck staan met 29 procent op de tweede plaats van meest voorkomende ongevallen. De oorzaak van dit type ongeval is in 61 procent van de gevallen falende rijvaardigheid, die wordt gekenmerkt door afleiding, fysieke gesteldheid, onbedoelde bediening en rijgedrag. Als tweede belangrijke oorzaak (41 procent) komt de gebrekkige infrastructuur naar voren.

Cultuurverandering

Op het seminar gaven toonaangevende sprekers op het gebied van arbeidsveiligheid de deelnemers handvatten om een cultuurverandering op de werkvloer door te voeren en om veiligheidsbeleid te ontwikkelen en implementeren. Verder biedt de Heftruckhelden-campagne bedrijven de mogelijkheid gratis een veiligheidscoach langs te laten komen en gratis deel te nemen aan workshops over gedragsverandering.

Toolbox

Tijdens de bijeenkomst is een informatiepakket uitgereikt aan de deelnemers. Met deze zogenoemde toolbox kunnen leidinggevenden werknemers bewuster maken van veilig gedrag. Verder is het de bedoeling dat bedrijven hun eigen heftruckheld kiezen, waardoor het onderwerp ook steeds meer gaat leven in het bedrijf. Leidinggevenden spelen hierbij een essentiële rol.

Veiligheidstest

EVO en de Inspectie SZW hebben elk een eigen veiligheidstest voor aparte doelgroepen ontwikkeld. De EVO-Veiligheidstest is speciaal voor werknemers en de Zelfinspectietool van de Inspectie SZW voor werkgevers. Deze tests sluiten goed op elkaar aan.

EVO-leden kunnen een toolbox aanvragen bij Daniëlle Gevers Deynoot