Mag je nu wel of niet afschermingen in personenauto's en bedrijfsauto's gebruiken?

Leestijd: 1 minuut

23-06-2020  Schermen aanbrengen in lengterichting van de auto om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zorgt voor meer onveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van de RDW in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Zulke schermen hebben invloed op veiligheidsvoorzieningen zoals gordels en airbags. Daarnaast zorgen de schermen voor een beperkter zicht en kan de chauffeur zich daardoor moeilijker bewegen. 

 

Op basis van het advies en de risicoanalyse van de RDW heeft het ministerie een besluit genomen over het plaatsen van afschermingen in personenauto’s en bedrijfsauto’s. Het plaatsen van afschermingen in de lengterichting tussen de bestuurder en de bijrijder wordt verboden in verband met de risico’s op het gebied van verkeersveiligheid. Afschermingen in de breedterichting tussen de zitrijen wordt wel toegestaan, mits aan diverse veiligheidsvoorschriften is voldaan.

Die veiligheidsvoorschriften zijn:

  • De goede werking van veiligheidssystemen zoals de veiligheidsgordels en airbags, mag niet worden gehinderd; 
  • Er mag geen sprake zijn van nadelige invloed op het zicht, door schittering, vertekend beeld, of gebrekkige ontwaseming; 
  • Het moet mogelijk blijven de auto snel te verlaten; 
  • Het materiaal van de afschermingen mag geen invloed hebben op lichamelijk letsel bij een aanrijding (bijvoorbeeld door versplintering van de afscherming; polycarbonaat of gelijkwaardig materiaal versplintert niet of zeer moeilijk);
  • De afschermingen moeten deugdelijk bevestigd zijn en mag niet los op de zitplaats rusten, maar moet ook eenvoudig te verwijderen zijn.
  • Schermen in de breedterichting, tussen de voorstoelen en de achterbank, worden onder strikte voorwaarden wel toegestaan. Ze moeten wel van stevig materiaal zijn gemaakt, goed bevestigd zijn, de bestuurder mag er geen last van hebben tijdens het rijden en iedereen moet de auto in geval van nood ongehinderd kunnen verlaten. 

Het advies van de RDW wordt door het ministerie omgezet in wetgeving. Leden van evofenedex met vragen over de regels, kunnen contact opnemen met onze bedrijfsjurist Shari Touw via 079-3467 346 of bedrijfsjuristen@evofenedex.nl

Krijg tips van experts

Abonneer je vandaag nog op onze wekelijkse Grip op Vervoer nieuwsbrief. Acht weken lang informeren onze experts je over allerlei onderwerpen die samenhangen met jouw vervoersprocessen. Zo vertellen ze hoe je eenvoudig op de wegtransportkosten kunt letten. Of hoe je effectiever jouw wagenpark kunt inzetten voor andere partijen. Maar ook delen we in duidelijke taal waar je in de nabije toekomst rekening mee moet houden om probleemloos je goederen te blijven vervoeren.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder