16-07-2012  Bedrijven die zich bezighouden met internationale handel (dat wil zeggen in- en uitvoer buiten de EU) hebben te maken met de security-programma’s ‘Authorized Economic Operator’ (AEO) op het gebied van douane en ‘Known Consignor’ voor luchtvracht, als de goederen door de lucht worden vervoerd. U heeft tot 29 april 2013 de tijd om aan de eisen van het Known Consignor te voldoen.

Opties

Luchtverladers hebben straks de keuze uit twee opties. Of de verlader laat zijn goederen scannen en screenen door de expediteur, hetgeen de nodige vertragingen en kosten per kilo met zich meebrengt. Of de verlader investeert in het beveiligen van de Supply Chain. Hierbij neemt de verlader een aantal veiligheid verhogende maatregelen, waarna het scannen en screenen achterwege kan blijven. In de laatstgenoemde situatie wordt het bedrijf geïnspecteerd door de Koninklijke Marechaussee en na goedkeuring krijgt het de Known Consignor status (bekende afzender).

Naast de Known Consignor, bestaat er in Europa ook de status van Authorised Economic Operator (AEO). Het behalen van deze status vereenvoudigt de internationale handel van uw organisatie. De douane controleert bijvoorbeeld 50% minder en u komt in aanmerking voor vereenvoudigde procedures.

EVO helpt u met luchtvracht: