06-03-2017 Als het om de uitbreiding van Schiphol gaat, valt er bij de Tweede Kamer-verkiezingen op 15 maart wel wat te kiezen. Dat is de conclusie van een uiterst levendig evofenedex-debat dat in Oostzaan plaatsvond. Vijf Tweede Kamer-kandidaten gingen de discussie met elkaar aan, waarbij bleek dat de standpunten over de toekomst van de nationale luchthaven nogal uiteen lopen.

Grotere vliegtuigen

Waar Barbara Visser (VVD) volmondig ‘ja’ zei op de vraag of Schiphol mag uitbreiden, wees Huib van Essen van Groen Links  op al eerder gemaakte afspraken “die nu al met voeten worden getreden.” Wat Groen Links betreft komt er dus geen uitbreiding van het aantal vluchten op Schiphol. Mahir Alkay (SP) wees op de vele belangenpartijen rondom Schiphol en pleitte voor het equiperen van grotere vliegtuigen, waardoor meer kan worden vervoerd bij een gelijkblijvend aantal vliegbewegingen.

Lelystad

Christen Unie-man Nico Drost pleitte voor niet te veel uitbreiding van Schiphol, waar Mirthe Biemans van de PvdA alles prima vindt, “zolang de afgesproken geluids- en uitstootlimieten maar niet worden overschreden.” Er ontstond een boeiend debat over de luchthaven, waarin ook het publiek van zich liet horen. Zo werd er geopperd dat Schiphol al honderd jaar bestaat. “Dus als je daar in de buurt gaat wonen, wéét je dat er wel eens een vliegtuig kan overkomen.” VVD en CU wezen op de mogelijkheid van uitbreiding op het vliegveld van Lelystad, daar is de PvdA wat voorzichtiger mee, terwijl Groen Links en de SP de regionale luchthavens niet verder willen laten groeien.