Verdienen met accijns: Frankrijk

Besparen op brandstofkosten in Frankrijk? Vraag accijns terug!

22-12-2017 Voor alle in de EU gevestigde ondernemingen is het mogelijk om betaalde brandstofaccijnzen in Frankrijk terug te vorderen. Een volle dieseltank van een vrachtwagen levert al snel 100 euro op.

Accijnzen zijn verbruiksbelastingen die naast btw op benzine, dieselbrandstof en lpg worden geheven. In Frankrijk is het sinds januari 2000 mogelijk om de accijns op diesel terug te vorderen. Dit gaat om serieuze bedragen. Voor vrachtwagens boven de 7,5 ton kan er in 2017 11,42 eurocent per liter diesel worden teruggevorderd. Voor bussen met meer dan 8 zitplaatsen 15,42 eurocent per liter diesel. Dit zijn interessante bedragen, want voor een volle dieseltank is accijnsbedrag dat in aanmerking komt voor restitutie als snel meer dan 100 euro.

Niet eenvoudig

De betaalde Franse accijnzen worden gerestitueerd via de Franse douane. Dit proces is niet het meest eenvoudige. Zo verloopt de communicatie in het Frans en worden er diverse bewijsstukken gevraagd, van kopieën van facturen en kentekenbewijzen tot kilometerstanden en bankverklaringen. Heb je de restitutieformulieren eenmaal ingevuld en verzonden, dan is een één missertje voldoende om een aanvraag af te wijzen.

Tussenpersoon is gemakkelijk

Dat is de belangrijkste reden dat veel bedrijven kiezen voor een tussenpersoon voor het afhandelen van accijnsrestitutieverzoek in Frankrijk. Let er in dit geval wel op dat je maximaal maar één partij kunt machtigen dit proces voor je te verzorgen. DKV Euro Service adviseert haar klanten altijd om voor een bewezen partij te kiezen voor de teruggave van accijnzen (en eventueel ook btw). Dit met name omdat het restitutieproces niet alleen complex, maar ook langdurig is. 
In Frankrijk duurt de afhandeling van een teruggaafverzoek tussen de 6 en 12 maanden, en een afwijzing omdat er bijvoorbeeld een kentekenbewijs ontbreekt zal dit proces onnodig verlengen. Dit kan, helemaal als het om hoge bedragen gaat, de cashflow negatief beïnvloeden.

Het teruggaveproces voor Frankrijk in het kort

Voor Frankrijk geldt dat een restitutieverzoek uiterlijk 2 jaar na transactiedatum voor 31 december wordt ingediend. Je kunt in theorie dus tot 3 jaar terug claimen. Wordt er binnen de onderneming veel getankt in Frankrijk dan kan je er het beste voor kiezen om per tijdvak van 6 maanden de accijnzen terug te vragen (vaker is niet mogelijk). Ook is het belangrijk te weten dat tankbeurten die op de facturen niet aan een specifiek voertuig kunnen worden toegekend zijn uitgesloten van terugbetaling. 
Voor de teruggave van de accijnzen zijn de volgende bewijsstukken nodig:

  • Bevestiging te claimen periodes
  • Kopie van de facturen (inclusief adres en SIREN nummer van het tankstation)
  • Kopieën van de voertuigregistraties
  • Kopieën van eventuele huur-/leasecontracten
  • Kilometertabel
  • Een originele bankreferentie brief / bankverklaring 

Kies je voor een tussenpersoon die de restitutie gaat verzorgen dan heb je ook  een Franstalige volmacht nodig. Werkt je met verschillende fuel card aanbieders, dan heeft je per aanbieder een ‘Avis de Stock’ nodig, een speciale verklaring.

Zijn alle stukken compleet? Dan zal jouw tussenpersoon over het algemeen een factuur sturen voor de servicefee, en na betaling van deze factuur zal het restitutieverzoek worden verzonden. De Franse douane beoordeelt het verzoek en retourneert gemiddeld 6 – 12 maanden later de betaalde accijnzen op de eigen bankrekening. De teruggaaf verloopt dus nooit via de tussenpersoon.

evofenedex samenwerkingspartner

Sommige pan-Europese serviceproviders op het gebied van wegvervoer en logistiek, waaronder ook evofenedex samenwerkingspartner DKV Euro Service, bieden naast hun fuel card & tolservices ook de mogelijkheid om btw- en accijnsrestituties volautomatisch en per halfjaar te verzorgen.
Leden besparen tijd en administratieve lasten door te kiezen voor de diensten bij DKV Euro Service. Wanneer je voor je internationale tankbehoefte gebruikmaakt van DKV Fuel Cards, dan hoef je na de registratie voor de btw- en/of accijnsteruggave alleen nog maar de kilometerstanden door te geven. Voor elk land, dus ook voor Frankrijk, heeft DKV Euro Service refund experts in dienst die in nauw contact staan met de betreffende overheden om een vlotte afhandeling te bevorderen.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder