Verenigd Koninkrijk verlaat EU per 1 februari

Gevolgen worden duidelijk vanaf 31 december 2020

23-01-2020 Het Britse parlement heeft woensdag 22 januari akkoord gegeven voor de wet die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) op 31 januari dit jaar mogelijk maakt. Het Europees Parlement stemt op 29 januari over het Terugtrekkingsakkoord. Na akkoord van het parlement is de brexit een feit. Per 1 februari gaat een overgangsperiode in tot 31 december 2020, waarin er voor bedrijven feitelijk niets verandert. Als evofenedex adviseren wij bedrijven zich voor te bereiden op de veranderingen die ingaan vanaf 2021.

Het Terugtrekkingsakkoord maakt een aantal inhoudelijke en procedurele afspraken, waardoor de uittreding van het VK uit de EU definitief wordt. Het is echter nog geen deal. Vanaf februari tot december moet er onder hoge tijdsdruk onderhandeld worden over de toekomstige handelsrelatie en samenwerking tussen de EU en het VK. Het is zeker dat er per 1 januari 2021 grote veranderingen gaan plaatsvinden, of het VK en de EU erin slagen een deal te sluiten of niet. Om deze veranderingen voor bedrijven zo goed mogelijk te faciliteren, maakt evofenedex zich hard voor de volgende punten:

  1. Een gelijk speelveld met uniforme regels (staatssteun en mededinging) en vrije markttoegang
  2. Gelijke producteisen
  3. Zo eenvoudig mogelijke douaneformaliteiten, geen vertragingen aan de grens
  4. Geen invoerheffingen
  5. Ruime mogelijkheden voor efficiënt goederenvervoer via de weg, zee, spoor en lucht
  6. Afstemming over belastingbeleid
  7. Minimale administratieve lasten

Brexit whitepaper
Blijf de concurrentie voor en start met voorbereiden. Deze whitepaper bevat 5 aandachtspunten en 40 concrete acties die je nu al kunt ondernemen met de aanstaande brexit.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder