25-03-2014  In het Verenigd Koninkrijk moeten voertuigen zwaarder dan 12 ton tol gaan betalen. Deze tolheffing (HGV Levy) gaat in op 1 april en geldt voor zowel Britse als buitenlandse voertuigen.

Tolbedrag

De hoogte van het tolbedrag varieert van 1,70 tot 10 pond per dag, afhankelijk van het type voertuig, aantal assen en gewicht. Op 12 maart 2014 was de koers 1 pond = 1,20 euro. Het is mogelijk om per dag, week, maand of jaar te betalen. Een dag tol loopt van 00.00 tot en met 23.59 uur.

Betalen

Het is mogelijk om de tol online te betalen via de website van HGV Levy of bij een van de ferryterminals, waar chauffeurs het bedrag met een card of contant kunnen voldoen. Daarnaast is er een aantal tankstations waar tol kan worden betaald. Voor bedrijven die geen gebruikmaken van online betaling zijn er momenteel slechts acht punten waar de tol ter plaatse kan worden betaald.
EVO leden kunnen gebruik maken van de EVO-DKV Tankpas. Hiermee kan men direct voor de Britse tol dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse evenals jaarlijkse vignetten verkrijgen.

Controle

Door automatische kentekenregistratie, gegevens van de ferry en staandehoudingen controleert de overheid op het betalen van de tol. Wie niet heeft voldaan aan de tolplicht, krijgt een boete van 300 pond opgelegd die ter plaatse moet worden voldaan. Het niet kunnen betalen van de boete heeft tot gevolg dat het voertuig in beslag wordt genomen.

EVO-Kennisbank

Overzichten van de tolbedragen per het type voertuig, aantal assen en gewicht en bedragen per dag, week, maand en jaar  staan in de EVO-Kennisbank, die toegankelijk is voor EVO-leden.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder