09-02-2017  Tijdens de Dag van de Gevaarlijke Stoffen, dit jaar op woensdag 17 mei, wordt de ‘Veiligheidsadviseur van het Jaar’ bekend gemaakt. De aanloop naar deze verkiezing is inmiddels in gang gezet, hier kunnen bedrijven hun veiligheidsadviseur nomineren. Dit jaar werken evofenedex, platform Gevaarlijke Lading en de Vereniging van Veiligheidsadviseurs samen om het belang van de verkiezing bij hun leden en lezers onder de aandacht te brengen.

Wereldtop

Thomas Reitsma, beleidsadviseur gevaarlijke stoffen bij evofenedex legt het doel achter de verkiezing uit: ”Wat veel bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken zich niet realiseren, is dat het transport in Nederland van gevaarlijke stoffen tot de absolute wereldtop behoort. Bij bijzonder veel activiteiten in de productie en logistiek - variërend van groothandels tot de medische wereld - zijn gevaarlijke stoffen betrokken, waarbij nauwelijks incidenten plaatsvinden. Dat is de verdienste van duizenden veiligheidsadviseurs, die deze verantwoordelijkheid nemen om de veiligheid te waarborgen”.

Deelnemen

Over de deelname-eisen is Reitsma duidelijk: “De jury kijkt enkel naar de prestaties van de kandidaat. Wat was het probleem? Wat is er vervolgens gedaan? Hoe goed was de oplossing van de veiligheidsadviseur? En of dat nu is bij een multinational of een klein bedrijf in het mkb, dat maakt niet uit”. In 2016 werd Egbert van Heumen, werkzaam bij International Flavor and Fragrances in Tilburg, de Veiligheidsadviseur van het Jaar. Dit jaar maakt hij deel uit van de vakjury. De winnaar van de verkiezing neemt niet alleen de titel mee naar huis, maar ook diverse prijzen.