Tienpuntenplan evofenedex terug te vinden in diverse partijprogramma's

Leestijd 3 minuten

15-03-2021  Het door evofenedex gepresenteerde tienpuntenplan in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart heeft goed zijn weg weten te vinden in de diverse partijprogramma’s. Bij veel partijen is er aandacht voor de internationale handel en logistiek, zo blijkt uit een analyse van de plannen van negen politieke partijen.

Van de tien punten heeft zowel de SGP als de ChristenUnie er acht overgenomen. De VVD, het CDA, D66 en GroenLinks volgen met zeven. De punten die het meest voorkomen in de verkiezingsprogramma’s zijn het versterken van eerlijke handel, open grenzen voor transport in Europa en het op orde brengen van de capaciteit voor het vervoer van goederen per spoor. Ook onderwerpen als betalen voor het gebruik van de weg voor iedereen en het ondersteunen van het mkb bij digitalisering keren geregeld terug.

Goede basis voor regeerakkoord

“Het is positief dat de meeste partijen oog hebben voor het belang van handel en logistiek”, aldus Jurgen van der Sloot, beleidsadviseur evofenedex. “We zien dan ook dat het overgrote deel van onze tien punten terug is te vinden in de verkiezingsprogramma’s. Dit biedt een goede basis voor een later te vormen regeerakkoord.”

Handel en logistiek zijn al eeuwenlang zeer belangrijke pijlers onder de Nederlandse economie. Van der Sloot: “Focus op die onderwerpen zorgt voor welvaart en welzijn, en het zorgt ervoor dat Nederland snel en goed uit de economische problemen komt. Dat heeft het verleden herhaaldelijk uitgewezen. Juist nu moet er geïnvesteerd worden in infrastructuur, digitalisering en handelsbevorderende maatregelen; (internationale) handel kan simpelweg niet zonder een goed werkend logistiek systeem. Het maatschappelijk belang van handel en logistiek is groot in Nederland. Ziekenhuizen, fabrieken, culturele instellingen, winkels zijn allemaal afhankelijk van een efficiënt werkend logistiek systeem. En alleen al de export is goed voor 2,3 miljoen directe en indirecte voltijdbanen. 91 procent van de exporteurs is mkb-ondernemer. Deze ondernemers blinken uit in innovatie en velen ondernemen wereldwijd.”

Dit artikel en onderstaande interviews met politieke partijen zijn verschenen in evofenedex magazine van januari. 

Lees meer over de tien punten van evofenedex

Kijk hier het evofenedex-debat van vorige week terug

Saskia evofenedex
Contact

Vragen over belangenbehartiging

Saskia helpt je graag verder