28-04-2015  Bedrijven met een verkoopkantoor die gevaarlijke stoffen leveren hebben geen verplichting om een veiligheidsadviseur aan te stellen. Dat heeft EVO onlangs met de Inspectie Leefomgeving en Transport kortgesloten.

Logistiek dienstverlener

Deze vrijstelling geldt voor bedrijven die de voorraad bij een logistiek dienstverlener hebben staan en zelf geen vervoershandelingen uitvoeren. De logistiek dienstverlener maakt in opdracht van het bedrijf de zendingen gereed, verpakt en etiketteert en maakt het vervoersdocument op met de logistiek dienstverlener als afzender. Het vervoer wordt tevens door de logistiek dienstverlener uitgevoerd. Deze logistieke dienstverlener voert de vervoershandelingen uit met gevaarlijke stoffen en moet dus een veiligheidsadviseur hebben aangesteld.

Maatschappelijke plicht

EVO is tevreden met de lastenverlichting die dit voor bedrijven met een verkoopkantoor oplevert. In het kader van ketenaansprakelijkheid adviseert EVO deze bedrijven wel om structureel te controleren of de logistiek dienstverlener het ADR juist toepast. Als eigenaar van de goederen blijft het verkoopkantoor in de ogen van EVO de maatschappelijke plicht hebben om de omgang met gevaarlijke stoffen zo veilig mogelijk uit laten te voeren.