04-06-2014  Nadat eerder de Amerikaanse maritieme autoriteit het groene licht gaf, is nu ook de Europese Commissie akkoord met de samenwerking tussen de drie grootste Europese containerlijnvaartrederijen. Verladers volgen de ontwikkelingen met argusogen.

Het betreft een samenwerking tussen de rederijen CMA CGM, Maersk en MSC, ook wel bekend als de P3. De Europese commissie heeft naar eigen zeggen, op basis van de huidige mededingingsregels, geen reden de samenwerking tussen de drie rederijen te blokkeren. Er is immers geen sprake van een fusie maar alleen van een samenwerking. Wel heeft de Commissie aangegeven de uitvoering van de samenwerking nauwlettend te zullen volgen.

Waakzaamheid

Verladers verenigd in EVO hebben begrip voor het oordeel van de Europese Commissie maar roepen op tot waakzaamheid. Volgens hen is het mogelijk dat marktprijzen oneerlijk worden beïnvloed doordat reders de vlootcapaciteit kunstmatig beperken. Nu de consolidatie in gang is gezet, hoopt EVO dat rederijen echt werk maken van beloofde verbeteringen, zoals op het gebied van serviceverlening.