Chauffeurs met verlopen rijbewijs mogen in hele EU nog even doorrijden

Leestijd 1 minuut

23-06-2020  De Europese Commissie heeft onlangs laten weten dat verlopen rijbewijzen en code 95-certificaten zeven maanden na verloop geldig blijven binnen de gehele Europese Unie. Leden van evofenedex met eigen voertuigen hebben zo dus langer de tijd om de verlenging in orde te maken. Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan was dat vaak niet mogelijk.

Het is een stap in de goede richting  dat er nu op Europees niveau eenduidige afspraken zijn die voorkomen dat er aanvullende problemen met de beschikbaarheid van chauffeurs ontstaan in de komende maanden. Als gevolg van het besluit van de Europese Commissie behouden rijbewijzen en code 95-certificaten die tussen 1 februari 2020 en 31 augustus 2020 verlopen, hun geldigheid tot zeven maanden na de datum waarop het rijbewijs of het certificaat zijn geldigheid verliest. Ook is zeven maanden extra tijd om periodieke opleidingen te volgen.

Coulanceregelingen in veel lidstaten

evofenedex heeft eerder aandacht gevraagd voor de situatie van de verlopen rijbewijzen en code 95-certificaten. In een eerder stadium was de geldigheid van die documenten in Nederland al verlengd tot 1 juni, waarbij al werd aangegeven dat deze periode mogelijk zou worden verlengd. Ook in overige lidstaten golden al coulanceregelingen, maar deze waren nog niet allemaal op elkaar afgestemd. Het is goed dat dit nu op een eenduidige manier voor de hele EU geregeld is.   

Geen verdere verruiming

Een punt van aandacht is wel, dat dit niet betekent dat de geldigheid van code 95 na 1 september 2020 ook een verruiming krijgt. Rijden zonder geldige code 95 kan vanaf dat moment weer een boete van 800 euro opleveren bij controle. De Ledenservice van evofenedex raadt daarom ook aan om scherp deze datum in de gaten te houden. Bedrijven die twijfelen over de situatie van hun chauffeurs kunnen contact opnemen met de Ledenservice via 079-3467 346 of ledenservice@evofenedex.nl 

Zorgeloos chauffeurs opleiden

Voor bedrijven die het contact van hun chauffeurs met de buitenwereld het liefst minimaliseren, maar toch nog moeten opleiden, hebben wij een uitgebreid incompany aanbod. Ook hebben we een vernieuwd Code 95 informatiepakket samengesteld. Het informatiepakket is gratis aan te vragen.

 

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder