Het effectief inkopen van transport is geen kinderspel

Inkopen van transport vergt kennis en kunde

17-07-2020  Eerder onderzoek van evofenedex heeft aangetoond dat 60 procent van alle bedrijven nooit hun transportbehoefte tendert of aanbesteed. Van de kleinere bedrijven tendert zelfs 80 procent nooit. Terwijl tendering waardevol kan zijn om de transportkosten te beheersen of om de prijs/kwaliteit van de huidige goederenvervoerder te toetsen. 

Valkuilen

Voor het starten van een tendertraject is het belangrijk om deze valkuilen in het achterhoofd te houden. Zo vergroot je de kans om een traject succesvol af te ronden.

 1. Verwacht niet te snel reactie 
  Een doorlooptijd van tussen de drie en zes maanden is in de praktijk heel normaal. Er gaat behoorlijk wat tijd zitten in het goed op papier zetten van de eisen en wensen die bedrijven aan de logistieke dienstverleners stellen. Maar ook de logistieke dienstverleners hebben tijd nodig om dingen uit te werken en op papier te zetten.
   
 2. Wees duidelijk over piek en dal 
  De vervoerder kan alleen een realistische opgave van tarieven doorgeven indien hij ook een realistisch beeld krijgt van de hoeveelheid werk die er verricht moet worden in een bepaalde tijd. Hoe zien de stromen er in een representatieve periode uit? Heeft het bedrijf te maken met seizoenseffecten? Hoe zit het met de leadtime? Vooral in bedrijfstakken met bederfelijke waar, kan met elk uur dat een lading wacht op transport de kwaliteit afnemen.
   
 3. Handel niet alles telefonisch of per mail af
  Het is wat lastig om dit in deze coronatijden te realiseren, maar ga op bezoek bij de dienstverlener. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat er gedurende het gehele tendertraject goed wordt gecommuniceerd tussen het bedrijf - als verlader - en de logistieke dienstverleners. Het kan verhelderend zijn om tijdens het tendertraject ook eens bij elkaar in de keuken te kijken.
   
 4. Let op de kleinste details
  Na de afrondingsfase van de tenderaanvraag vinden de onderhandelingen plaats en gaat het bedrijf, als alles goed gaat, concrete afspraken maken. In deze fase is het vooral belangrijk dat de afspraken over en weer goed worden vastgelegd. Leg daarbij ook vast wie verantwoordelijk is voor het laden van de auto. Dit heeft namelijk weer gevolgen voor de aansprakelijkheid bij een eventueel incident. Zo vermijd je misverstanden bij het laden en lossen van goederen.
   
 5. Verdiep je in de vervoerdersbelangen
  Wat doet de dieselprijs op dit moment? Beschikt de vervoerder over voldoende mensen en materieel? Wat zijn ongeveer de kosten van het transport? Dit zijn uitdagingen waar beroepsgoederenvervoerders dagelijks tegenaan lopen. Kennis van de vervoerderswereld is onmisbaar om een efficiënte tenderaanvraag te doen. Zo kun je uiteindelijk een succesvolle samenwerking aangaan.

Verdiepingscursus inkopen van transport
Hoe kom je tot de beste keuze voor jouw bedrijf? Het inkopen van transport is een specialisme dat je kunt aanleren. evofenedex heeft daarom de driedaagse Verdiepingscursus Inkopen van transport ontwikkeld die op 30 september van start gaat. Hier leert de deelnemer alles over het tenderproces, tarieven en contracten. Met deze kennis op zak is de deelnemer in staat om zelfstandig een (eventueel duurzaam) tendertraject te starten en af te ronden.

Onze checklist uitbesteed vervoer helpt je ook met het uitbesteden van je vervoer.