18-08-2015 De opleiding Manager Customs and Trade Affairs (MCTA) is vernieuwd. Deze sluit nu nóg beter aan op de praktijk. Maak kennis met EVO-docent Theo Jacobs.

Het afgelopen jaar hebben Managers Customs bij expediteurs en bedrijfsleven, oud-leerlingen en docenten input geleverd om de opleiding weer volledig actueel te maken. Theo Jacobs is één van de docenten; hij werkt als beleidsmedewerker op het Douane Landelijk Kantoor (DLK) in Rotterdam. Zijn werkzaamheden bestaan uit het voorbereiden van beleid op meerdere (fiscale) terreinen en het oplossen van (fiscaaltechnische) problemen als die zich voordoen bij collega’s in het land.

Zelf oplossen

Naast zijn werk bij de douane verzorgt Jacobs al een groot aantal jaren opleidingen bij EVO, zoals de Vakopleiding Declarant en Im- en Exportspecialist. Zijn aanpak is daarbij gericht op het door de deelnemers zelf laten vinden van oplossingen voor vraagstukken. Volgens Theo Jacobs kun je alleen op die manier iemand voorbereiden op vragen in de toekomst die zich nu nog niet voordoen.

Gevolgen van beslissingen

Voor de opleiding MCTA verzorgt Theo de douanegerelateerde onderwerpen (regelgeving, aangifteprocedures, douanebestemmingen en accijns). Ook daarbij zal de nadruk liggen op het nemen van beslissingen op douanetechnische vraagstukken. Als deelnemer leer je daarbij niet alleen een beslissing te nemen vanuit de (douane)wetgeving, maar ook wat die beslissing voor gevolgen kan hebben voor andere bedrijfsonderdelen. De manager maakt immers als het ware ‘beleid’ en dient om die reden een goed oog voor zijn of haar omgeving te hebben.

Theo Jacobs maakt tijdens zijn lessen niet alleen gebruik van zijn ervaring als beleidsmedewerker, maar ook van zijn ervaring als docent. Op die manier ontstaat een goede wisselwerking binnen de lesgroep. Zodoende leer je van elkaar, met oog voor de omgeving.