30-04-2014  In de binnenstad van Raamsdonksveer wordt de venstertijd vanaf 1 juli 2014 tot 11 uur ’s ochtends verlengd, waarmee de bevoorrading van dit gebied met een uur wordt uitgebreid. Volgens EVO bespaart dit kosten en versimpelt het de transportplanning.

Venstertijden

De binnenstad van Raamsdonksveer in de gemeente Geertruidenberg heeft bijzonder korte venstertijden – van zeven tot tien uur ’s ochtends. Normaal zijn de venstertijden tot elf uur en zelfs dan worden ze als beperkend en kostenverhogend beschouwd. De situatie in Raamsdonksveer jaagt de distributiekosten voor het bedrijfsleven daarom op. De extra kosten ontstaan door bijvoorbeeld door de inefficiënte inzet van de voertuigen, hoger brandstofverbruik en langere reistijden door de ochtendfiles. Hierdoor is er ook sprake van meer uitstoot van schadelijke stoffen.

Effecten

EVO heeft samen met de gemeente Geertruidenberg gekeken naar de negatieve effecten van dit korte tijdvenster. Hiermee heeft EVO de gemeente weten te overtuigen de venstertijden te verruimen.

TNO heeft de extra kosten van allerlei beperkingen in stedelijke distributie in Nederland op 425 miljoen euro becijferd. Verruiming van venstertijden liggen in de meeste gemeenten in Nederland echter gevoelig.