update - 23-03-2016  Aan de grens met België zijn vanochtend files ontstaan door strenge grenscontroles door de marechaussee. De files staan met name op de A67 richting Eindhoven en op de A76 richting Heerlen. 


22-03-2016  Premier Rutte heeft tijdens een persconferentie gezegd dat de grenscontroles tussen België en Nederland zijn uitgebreid. Dit in antwoord op de aanslagen in Brussel. Rutte sluit verdere maatregelen niet uit. Eerder al besloot Frankrijk de grens met België te sluiten, meldt de Franstalige zender RTBF. 

Brussel Airport werd rond 8 uur vanochtend opgeschrikt door twee explosies. Bij deze aanslag zouden 11 doden zijn gevallen en 81 mensen gewond zijn geraakt. Een aanslag in metrostation Maalbeek zou 15 mensen het leven hebben gekost en 55 mensen zouden gewond zijn geraakt, zo meldde de Belgische nieuwszender VRT.

Veiligheidsmaatregelen Nederland

Hoewel er volgens Rutte geen aanwijzingen zijn dat een aanslag in Nederland ophanden is, adviseert de premier mensen niet af te reizen naar Brussel. Het dreigingsniveau in Nederland blijft in de op een-na-hoogste stand: 'substantieel'. Wat betreft de verscherpte controles aan de Belgische grens, sloot Rutte vervolgstappen niet uit.

"Wij staan in nauw contact met Duitsland en Frankrijk. We willen precies weten wat ze doen. Er is zeer nauw contact zodat wij maatregelen onderling kunnen afstemmen." Duitsland heeft de grenscontroles met Frankrijk en de Benelux verscherpt.

EVO stelde een overzicht op van de maatregelen door diverse landen.

Treinverkeer

Rutte zei verder dat het treinverkeer tussen Nederland en België helemaal is stilgelegd. Op internationale treinen is er versterkte controle door de marechaussee. Ook wordt er extra politie ingezet op grote treinstations in Nederland. Het gaat om de stations van de vier grote steden en de stations van Roosendaal, Breda en Arnhem, waar internationale treinen stoppen. Ook bij de parlementsgebouwen in Den Haag is de bewaking opgeschroefd.

Eerder al liet terrorismecoördinator Dick Schoof weten dat de marechaussee extra patrouilles uitvoert op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. In de middag werden de treinperrons op Schiphol afgesloten.

Reisadvies aangescherpt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies aangescherpt. "Reis niet naar Brussel totdat er meer duidelijkheid is over de situatie daar." Nederlanders in Brussel wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven en uit de buurt te blijven van de luchthaven en de metro. De Belgische premier deed hetzelfde in België. Alle inwoners van België wordt aangeraden te blijven waar ze zijn.