03-04-2014  Het vertrouwen van Nederlandse exporteurs in het wereldwijde economische klimaat bevindt zich op het hoogste niveau sinds zes jaar geleden de crisis uitbrak. Dit blijkt uit Trends in Export 2014, het jaarlijkse onderzoek van kredietverzekeraar Atradius en exportvereniging Fenedex. Ruim tweederde van de exporteurs verwacht een groeiende exportomzet te realiseren.

Sectoren

Voor 2014 zijn de tien grootste sectoren positief gestemd. Alleen de chemie en farmacie (8 procent) en de land-, tuinbouw en visserij (7 procent) verwachten een groei die onder de 10 procent ligt.

Handelspartners

Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland, gevolgd door België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Buiten de EU zijn Zwitserland, Rusland, Noorwegen, de Verenigde Staten en Turkije de meestgenoemde handelspartners. China, de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Indonesië en Zuid-Korea winnen aan populariteit. Een opvallende stijger is Saoedi-Arabië. Bijna de helft van de exporteurs (45 procent) heeft in 2013 nieuwe exportmarkten betreden. De ranglijst wordt aangevoerd door China, Rusland en Brazilië.

Betalingscondities

In 2013 gingen exporteurs opnieuw strikter om met betalingscondities. Dit betekent dat 57 procent van deze bedrijven bovenop het tijdig betalen van hun facturen zit. Ook zijn zij niet coulanter als een buitenlandse handelspartner de betalingstermijn overschrijdt.