Zoetermeer, 7 mei 1012

Verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) zijn blij met het vervroegd openstellen van de extra rijstrook op de A12 tussen Gouda en Woerden. Vanochtend heeft Rijkswaterstaat de vierde rijstrook op het traject Gouda – Woerden volledig in gebruik genomen. Hierdoor zijn er geen flessenhalzen meer op dit traject en komt er een einde aan de dagelijkse files. Goed nieuws voor het bedrijfsleven want de A12 is met name voor het vrachtverkeer een belangrijke verbinding tussen Den Haag en de Duitse grensregio. 

Dagelijkse files

Door de versmalling van vier naar drie rijstroken bij Gouda, de invoeging van de N11 ter hoogte van Bodegraven en de aansluiting bij Woerden ontstonden doorstromingsproblemen. Deze problemen werkten door op het gehele traject, met economische schade voor het Nederlandse bedrijfsleven tot gevolg. Daarnaast zou de hinder alleen maar groter zijn geworden door de voorspelde groei van het verkeer de komende jaren. Met de openstelling van de extra rijstrook bij Gouwe behoren de dagelijkse lange files tot het verleden.

Pluim voor Rijkswaterstaat

Het versneld openstellen van de vierde rijstrook is mogelijk geworden doordat Rijkswaterstaat marktpartijen vroegtijdig in het proces heeft betrokken door middel van een functionele uitvraag. Hoewel de aannemer die de opdracht heeft binnengehaald in eerste instantie extreme hinder voorzag, kon dit toch worden beperkt tot slechts een aantal weekenden. EVO en TLN zijn tevreden over de planning en communicatie van deze hinder. Rijkswaterstaat verdient volgens het verladend en vervoerend bedrijfsleven dan ook een dikke pluim.