08-07-2013  Het gebruik van de domeinnaam vliegticket.nl levert volgens de Rechtbank Amsterdam geen inbreuk op van de merkrechten van Vliegtickets.nl. Daarnaast meent de rechter dat er geen sprake is van een inbreuk op de handelsnaamrechten van Vliegtickets.nl. De domeinnaam vliegticket.nl is namelijk niet als handelsnaam gevoerd door de eigenaar van dat domein.

Woordmerk

De rechter meent allereerst dat het woordmerk vliegtickets.nl zich in principe niet leent voor inschrijving als merk omdat het woord vliegtickets slechts beschrijvend is voor de diensten die Vliegtickets.nl levert. Vliegtickets.nl kan zich daarin niet vinden. Het bedrijf doet een beroep op inburgering van het woordmerk en dat deze daardoor onderscheidend vermogen heeft verkregen. De rechtbank sluit zich hierbij aan na beoordeling van onder andere het marktaandeel van het merk Vliegtickets.nl, de intensiteit, de geografische spreiding en de duur van het gebruik van het merk.

Verwarringsgevaar

De vraag is echter in hoeverre Vliegtickets.nl kan worden beschermd op grond van haar woordmerk en of er verwarringsgevaar kan ontstaan bij het publiek. Volgens de rechter is die bescherming beperkt, omdat het woord vliegtickets een beschrijvend karakter heeft en daarmee weinig onderscheidend vermogen heeft. Het geregistreerde woordmerk vliegtickets.nl verleent Vliegtickets.nl dan ook geen monopolie op het gebruik van het woord. Bovendien verkoopt de eigenaar van het domein vliegticket.nl zelf geen vliegreizen, maar onderhoudt hij een portalwebsite met hyperlinks naar websites van reisorganisaties en aanbieders van vliegreizen. Van verwarringsgevaar is volgens de rechtbank dan ook geen sprake.

Handelsnaam

Ook de stelling dat er inbreuk wordt gemaakt op de oudere handelsnaamrechten van Vliegtickets.nl is volgens de rechtbank niet juist. De domeinnaam vliegticket.nl wordt volgens de rechter door zijn eigenaar immers niet gevoerd als handelsnaam, doordat de eigenaar niet met die naam op een commerciële wijze aan het handelsverkeer heeft deelgenomen. Dat internetgebruikers op voornoemde site niet rechtstreeks waren of diensten kunnen afnemen, speelt daarbij een belangrijke rol.

Praktijk

Hoewel uit deze uitspraak blijkt dat het gebruik van een domeinnaam die sterkt lijkt op een reeds bestaande domeinnaam en handelsnaam geen inbreuken oplevert, is de praktijk weerbarstig. Anders dan in deze situatie het geval is, kan het nagenoeg kopiëren van een domeinnaam wel degelijk leiden tot problemen.

EVO raadt ondernemers aan zich goed te laten informeren voordat zij een merk of een (beschrijvende) domeinnaam registreren. Leden van EVO kunnen hiervoor contact opnemen met EVO-Bedrijfsjuristen, telefoon 079 3467 346, e-mail bedrijfsjuristen@evo.nl.