02-05-2014  Verzekeraars, EVO en TLN slaan de handen ineen om het toenemende probleem van ladingdiefstal een halt toe te roepen. In aanwezigheid van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie ondertekenden de partijen hiervoor vandaag de Safety Deal Transportcriminaliteit. De organisaties gaan ondernemers en chauffeurs wijzen op preventieve maatregelen, onder meer met een speciale website.

350 miljoen euro schade

Ladingdiefstal veroorzaakt ongeveer 350 miljoen euro schade per jaar. Het aantal aangiften van (pogingen tot) ladingdiefstal steeg vorig naar 432. In 2012 stond de teller nog op 287. Dit blijkt uit de rapportage Transportcriminaliteit 2013 van het Landelijk Team Transportcriminaliteit van de politie.

Zeilsnijders

Het grootste deel van de diefstallen wordt gepleegd door zogeheten zeilsnijders: criminelen die het afdekzeil kapotsnijden waardoor ze de lading kunnen zien en - als die waardevol is - wegroven. Het gemiddelde schadebedrag bij een ladingdiefstal is 100.000 euro. Daar komt schade aan gestolen materiaal nog bij, evenals bedrijfs- en vervolgschade voor transportbedrijven.

Website

Op het bedrijfsterrein van transportonderneming Bode Scholten in Zoetermeer zetten directeur Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars, voorzitter Arthur van Dijk van TLN en adjunct-directeur Joost Sitskoorn van EVO vandaag hun handtekening onder de Safety Deal Transportcriminaliteit en lanceerden de website preventieinzicht.nl. Deze site bevat een gratis e-learningmodule waarmee ondernemers en chauffeurs kunnen testen hoeveel zij al weten over het voorkomen van ladingdiefstal.

Daling

Minister Opstelten onthulde de site door voor een keer in de huid van een zeilsnijder te kruipen. ‘Deze vorm van criminaliteit maakt de transportwereld en mij als minister boos. Je blijft gewoon af van andermans spullen. Punt uit’, aldus de minister, die hoopt dat de site een bijdrage levert aan ‘een forse, liefst spectaculaire daling van de transportcriminaliteit’.

Tips

Zeilsnijders zijn het meest actief op (minder beveiligde) parkeerplaatsen langs snelwegen. Daarnaast vinden veel diefstallen plaats op het eigen terrein van ondernemers, waar geladen vrachtauto’s nachts en in de weekenden klaarstaan voor vertrek in de vroege ochtend. Die zijn kwetsbaar. Door met e-learning de theorie en oefeningen te doorlopen, krijgen transportondernemers en chauffeurs tips om diefstal te voorkomen. Ook kunnen transporteurs via de website makkelijk in contact komen met preventieadviseurs van verzekeraars.