Brexit: volgende maand is het zover

Leestijd : 4 minuten

20-11-2020  Bedrijven die exporteren naar of importeren uit het Verenigd Koninkrijk, krijgen vanaf 1 januari 2021 te maken met andere spelregels. Hoe ga je daarbij om met het importeren van ijsblokjes en het exporteren van bloemen en planten? Kunnen de algemene voorwaarden van een Nederlandse besloten vennootschap worden gebruikt voor een Britse Limited? En is het mogelijk te leveren via de ICC Incoterms®-regel Delivered Duty Paid maar dan zonder invoer-btw te betalen?

1. Wij importeren ijsblokjes uit het Verenigd Koninkrijk (VK). Wat zijn na brexit de consequenties ten aanzien van producteisen en welke invoerrechten gaan er gelden?

Op ijsblokjes gelden bij import in de Europese Unie (EU) geen invoerrechten, de btw bedraagt negen procent. Wat betreft de producteisen, is aan Britse kant een wet aangenomen waarin staat dat het VK na een (no-deal) brexit de geharmoniseerde productstandaarden van de EU overneemt. Dit betekent dat zowel bestaande als nieuwe producten met een CE-markering ook na de overgangsperiode op de Britse markt mogen (blijven) circuleren. Deze wet is bedoeld als tijdelijke oplossing en heeft geen einddatum.

Voor Britse producten die bedoeld zijn voor de EU-markt, blijft een Europees certificaat waarschijnlijk noodzakelijk. Hierbij moet nagegaan worden of de leverancier het bestaande, door een Britse keuringsinstantie uitgegeven, EU-certificaat al heeft ondergebracht bij een EU-keuringsinstantie, of daar een nieuw certificaat heeft aangevraagd. Het is aan te raden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit te informeren of er voor deze producten na brexit vooraf een keuring nodig is voor het importeren in de EU.

2. Wij exporteren bloemen en planten naar het VK. Welke controles kan ik in 2021 verwachten aan de Britse grens?

Vanaf 1 januari 2021 is het VK een derde land. Dit betekent dat het aanvragen van een exportinspectie en het opmaken van een fytosanitair certificaat verplicht is. Je kunt dit doen via het onlinesysteem e-CertNL  van de rijksoverheid. Voor meer informatie: gaan naar de website van de NVWA. De Britse regering voert volgend jaar in drie stappen importinspecties in.

  • Vanaf 1 januari 2021 moet import van standaardgoederen voldoen aan basisregels van de Britse douane en heb je zes maanden om douaneaangiften in te vullen. Voor import van hoogrisicoplanten en plantaardige producten is pre-notificatie en gezondheidsdocumentatie verplicht. Deze producten zullen fysiek op een bevoegde Britse locatie worden geïnspecteerd, bijvoorbeeld bij de afnemer;
  • Vanaf 1 april 2021 zijn voorafgaande kennisgeving aan de douane (pre-notificatie) en gezondheidsdocumentatie vereist voor alle gereguleerde planten en plantaardige producten;
  • Vanaf 1 juli 2021 is volledige aangifte van import noodzakelijk en zullen meer fysieke (fytosanitaire) controles en steekproeven plaatsvinden op de Britse Border Control Posts. Daarnaast moeten invoerrechten bij binnenkomst in het VK worden betaald. Het VK hanteert geen invoerrechten voor kamerplanten, maar wel voor snijbloemen (acht procent).

Wil je weten welke invoerrechten het VK per 1 januari 2021 voor jouw producten gaat hanteren? Kijk dan op gov.uk handelstarieven ;die voor jouw gelden. Meer informatie over de laatste stand van zaken rondom douaneprocedures is te vinden op gov.uk

3. Kunnen de algemene voorwaarden van een Nederlandse besloten vennootschap ook worden gebruikt voor een Britse Limited?

In theorie kunnen deze voorwaarden worden gebruikt, mits daarin Nederlands recht van toepassing is verklaard. In de praktijk kan het gebruik van Nederlandse voorwaarden echter tot problemen leiden. Mocht het tot geschillen komen, dan kan een Britse rechter bepalen dat bepaalde dwingendrechtelijke Britse bepalingen dienen te gelden. Een aantal zaken, zoals het eigendomsvoorbehoud, zijn in het Verenigd Koninkrijk namelijk anders geregeld. Om juridische complicaties te voorkomen, is het verstandig een nieuwe set algemene voorwaarden op te laten stellen voor de Britse Limited. Deze voorwaarden zijn dan toegespitst op Britse wetgeving.

4. Onze Britse klanten vragen ons te leveren volgens de ICC Incoterms® 2020-regel Delivered Duty Paid (DDP). Maar wij willen niet verantwoordelijk zijn voor het betalen van de invoer-btw in het VK. Is het mogelijk overeen te komen dat wij leveren volgens DDP maar dan zonder het betalen van de invoer-btw?

Bij de Incoterms®-regel DDP doet de verkoper de invoeraangifte of laat hij dit doen door een douaneagent. De heffing van invoer-btw is gekoppeld aan diezelfde invoeraangifte. Het laten aangeven van de invoer-btw door de koper en de invoerrechten door de verkoper is hierdoor niet mogelijk. Vanaf 1 januari 2021 komt er wel een verleggingsregeling voor invoer-btw. Deze gaat ook gelden voor verzenders van buiten het VK. Dan betaal je als verkoper feitelijk geen invoer-btw, maar de verkoop zelf valt wel onder Britse btw-heffing. Kortom, je zult je bij gebruik van de Incoterms®-regel DDP als verkoper in het VK moeten registreren (met zowel een Brits EORI- als een Brits btw-nummer), invoer-btw moeten aangeven (verlegd naar het Britse nummer) en Britse btw over de binnenlandse verkoop in rekening moeten brengen aan de klant.

Heeft jouw bedrijf ook vragen over de brexit, schroom dan niet aan te kloppen bij evofenedex. Maak bijvoorbeeld gebruik van het gratis Brexit-spreekuur of laat je bedrijfsrisico’s inventariseren door onze experts. De Brexit-desk biedt directe hulp per e-mail of telefoon. De laatste updates over de brexit vind je op evofenedex brexit.

Onzeker wat Brexit voor jouw bedrijf gaat betekenen? Met de 65 praktische tips in deze checklist kun je je nu voorbereiden op de veranderingen die ingaan vanaf 1 januari 2021. 

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder