Vier manieren om je voorraadbeheer te optimaliseren

Beheer(s) jij de voorraad?

Het magazijn (her)inrichten, een nieuw Warehouse Management System (WMS), niet kunnen leveren en (te) hoge voorraadwaarde. Zomaar wat redenen om kritisch naar je voorraad te kijken. Het optimaliseren van voorraadbeheer kan vaak tienduizenden euro’s besparen.

1 Seriegroottebepaling

Seriegroottevoorraad is de voorraad die ontstaat omdat je niet precies de benodigde voorraad kunt of wilt inkopen. Vergelijk het bijvoorbeeld met het kopen van chocolade: je koopt altijd een hele reep, terwijl je bijvoorbeeld maar een paar stukjes nodig hebt. Bepaal de ideale seriegrootte om bijvoorbeeld geen onnodige transport- of dervingskosten te maken.

2 Veiligheidsvoorraden en servicegraad

De veiligheidsvoorraad is de hoeveelheid voorraad die een bedrijf hanteert om onzekerheden in de vraag of levering op te vangen. De servicegraad is de mate waarin aan de vraag naar een product wordt voldaan. De gehanteerde servicegraad heeft veel invloed op je voorraad en wordt vaak bepaald door het management. Je kunt je voorstellen: hoe hoger de servicegraad, hoe hoger de veiligheidsvoorraden.

banner-masterclass-voorraadbeheer

3 Assortimenten

Het assortiment heeft een grote invloed op het voorraadbeheer. Hoe groter het assortiment is, hoe meer voorraad(kosten) je hebt. Maar ook meer keuze, wat sommige klanten toch waarderen. Andersom geldt hetzelfde. Maak een ABC-analyse van het assortiment op basis van omzet en marge om onderscheid te maken tussen producten die geld opleveren en geld kosten. Aan de hand hiervan kun je een optimaal assortiment samenstellen.

4 Leveranciersmanagement

Bij optimaal voorraadbeheer is het essentieel dat ketenpartners samenwerken. Worden producten altijd op tijd, in de juiste hoeveelheid en tegen de juiste prijs geleverd? Met andere woorden, kun je vertrouwen op je leveranciers? Een goede relatie met leveranciers kan je een concurrentievoordeel op lange termijn opleveren. Breng onder andere de leveranciers en hun leverbetrouwbaarheid in kaart om de juiste keuzes te maken.

Aan de slag

Voor de ambitieuze doe-het-zelver hebben we de whitepaper “Hoe effectief voorraadbeheer het magazijn kan verbeteren” geschreven. In deze whitepaper staan uitdagingen van voorraadbeheer en gevolgen van onjuist voorraadbeheer. Tot slot geeft voorraadexpert Paul Durlinger tien tips om je voorraadbeheer te optimaliseren: van een abc-analyse tot aan een berekening van de bestelgrens. Hierbij is ook de link gemaakt naar interessante publicaties van Paul. Deze whitepaper is een onderdeel van de magazijnoptimalisatie reeks.

Ook geeft Paul Durlinger in het najaar weer de altijd succesvolle masterclass Voorraadbeheer. In drie dagen leert hij cursisten om minimaal € 20.000 te besparen door effectief voorraadbeheer. 

Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder