In vier stappen voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing

Vanaf 1 juli geldt de informatieplicht energiebesparing

Verbruikt jouw bedrijf jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 kubieke meter aardgas (equivalent)? Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Op 1 juli komt daar nog een wettelijke verplichting bij. Je moet namelijk vóór die datum rapporteren in het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) welke maatregelen je hebt uitgevoerd. Dit doe je in vier stappen.

Stap 1: Doe de check

Allereerst is het belangrijk dat je weet of jouw bedrijf een energiebesparings- en informatieplicht heeft. De informatieplicht energiebesparing geldt voor bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruiken. Voldoe je daaraan? Dan is er werk aan de winkel. Doe voor de zekerheid de check via het stappenplan op WATTjemoetweten.nl.

Stap 2: Raadpleeg jouw Erkende Maatregelenlijst

Voor maar liefst negentien bedrijfstakken is er een lijst gemaakt met maatregelen die je moet treffen rondom energiebesparing. Deze wordt de Erkende Maatregelenlijst (EML) genoemd. Heb je alle maatregelen, of vergelijkbare alternatieven, doorgevoerd? Dan voldoe jij aan het eerste deel van de verplichting. Je moet de maatregelen nog wel rapporteren.

Stap 3: Vraag een eHerkenning aan

Deze stap vraagt wat voorbereiding. Alle maatregelen die je hebt getroffen moet je rapporteren in het eLoket van de RVO. Om in te loggen heb je een eHerkenningmiddel niveau 1 nodig. Deze moet je aanvragen via een erkende leverancier. Doe dit gelijk, want het duurt een aantal werkdagen voordat je deze binnen hebt.

Stap 4: Rapporteer in het eLoket van RVO

Je bent nu klaar om je maatregelen te rapporteren. Dit is de laatste stap om te voldoen in je informatieplicht energiebesparing. Rapporteer in ieder geval de maatregelen uit de EML. Ook de andere maatregelen, die niet op de lijst staan, kun je hier invoeren.

Aan de slag

Het belangrijkste is dat je snel aan de slag gaat. Voor een antwoord op veel gestelde vragen, het Stappenplan Informatieplicht en heel veel informatie ga je naar: WATTjemoetweten.nl. Je kunt ook onze whitepaper 'Aan de slag met energiebesparing' downloaden. Hierin staat hoe jij kunt voldoen aan jouw verplichting.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder