Wanneer het akkoord in werking treedt, worden bijna alle import- en exporttarieven op nul gesteld

Leestijd 1 minuut

09-06-2020  Het parlement van Vietnam heeft maandag 8 juni de ratificatie van het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Vietnam goedgekeurd. Dit is een gemengd akkoord, namelijk een EU-only handelsakkoord en een gemengd investeringsakkoord. De voordelen voor mkb-bedrijven zijn groot, zowel door het verminderen van tarieven als de non-tarifaire afspraken. evofenedex benadrukt continu het belang van het sluiten van nieuwe handelsakkoorden voor de groei van internationale handel op basis van Europese standaarden.

Het handelsakkoord tussen de Europese Unie (EU) en Vietnam is een veelomvattend en gebalanceerd akkoord. Wanneer dit in werking treedt, worden bijna alle import- en exporttarieven op nul gesteld. De resterende tarieven worden geleidelijk afgebouwd. Het akkoord levert Europese exporteurs en investeerders hiermee verbeterde toegang op tot de Vietnamese markt met ruim 90 miljoen consumenten. Bovendien bevat het akkoord een robuust duurzaamheidshoofdstuk. Het investeringsakkoord lijkt sterk op het investeringsakkoord van het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Singapore, dat eind 2019 in werking trad. Dit betekent dat het investeringsakkoord de gemoderniseerde EU-inzet voor investeringsbescherming bevat, zoals het Investment Court System.

Publicatie akkoord

Binnenkort volgt de publicatie van het handelsakkoord en kunnen wij je informeren over de ingangsdatum en de werkwijze voor het gebruik van de preferentiële tarieven uit dit akkoord.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder